Агнешка дроб сарма с боб
Инструкции
Традиционната дроб сърма е с агнешки дреболии и ориз. Тя е типично българско и много вкусно ястие, което най-често се приготвя за Великденските празници и Гергьовден. Различен, но много вкусен е вариантът на дроб сарма със стар боб. Скоро научих тази рецепта от наш близък, който е от Северозападния край и вече е любимо ястие на цялото семейство.
Ястието може да е чудесна гарнитура към печено агнешко /ярешко/ или основно.
Необходими Продукти:
Агнешки дреболии (комплект) – 1 килограм,
Олио – 2 кафени чаши,
Пресен кромид лук – 2-3 връзки или 2-3 средно големи глави стар лук,
Стар боб – 2 чаени чаши,
Пресен джоджен – 10-15 листа или 1 супена лъжица сух,
Магданоз – ½ връзка,
Черен пипер – 1 кафена лъжичка,
Сол на вкус.
И така, гозбата – Агнешка дроб сарма с боб се приготвя като се изпълняват следните стъпки:
Първо приготвяме сварения боб, като трябва да отбележим, че подготовката му трябва да се извърши много старателно: изчистеният и измит фасул се накисва в достатъчно количество вода за около 10-12 часа. Най добре е това да се изпълни предната вечер. Така, на сутринта той е набъбнал и се сварява по-лесно. Водата, в която е киснал я изхвърляме и наливаме нова вода и го оставяме да кипне. Изхвърляме и тази вода, наливаме нова такава и го сваряваме в тенджера под налягане за около 40-45 минути или в обикновена за около 1 и ½ – 2 часа.
Докато се вари бобът, приготвяме другите съставки за дроб сърмата:
Агнешките дреболии се измиват добре и се сваряват в подсолена вода, като периодично се премахва образувалата се пяна /отпенване/, след което се нарязват на дребно. Лукът се почиства и измива, нарязва се на ситно и се задушава до омекване в предварително загрята мазнината. Когато използваме стар лук е хубаво преди да се загрее мазнината да се добави малко вода. След това се прибавят предварително сварените и отцеден от водата боб, дреболии, джоджена, черния пипер и се добавя сол на вкус. Така приготвената смес се залива с 1 чаена чаша бульон от дреболиите или от водата, в която е врял бобът и се пече 20-25 минути на 200 ℃ с което гозбата – Агнешка дроб сарма с боб е готова.
Желая ви Добър апетит!
Време за приготвяне 1 ½ – 2 часа, ако се ползва тенджера под налягане за сваряването на боба. Ако дреболиите и бобът се сварят 1-2 дни по-рано е необходимо да се съхраняват в хладилник. В този случай ястието се приготвя за 30 – 40 минути.
Порции: 8 – 10
Забележка: Агнешките дреболии може да се заменят с ярешки!