Агнешко печено с пресни картофи
Инструкции
Бавно печена агнешка плешка на фурна, с пресни картофи.
Крехко агнешко месо с ароматна коричка.
Не само за Гергьовден или Великден, прясното агнешко е актуално през цялата пролет. Лесна рецепта за плешка на фурна, достойна за празничната трапеза. Бавно печено агнешко месо с ароматна марината.
Продукти:
Агнешка плешка – една плешка от младо агне (1,5-2 кг),
Пресни картофи – 1,5 кг,
Бира – 100 г,
За маринатата:
Краве масло – 50г,
Джоджен – 2-3 стръка пресен или 2 ч.л. сух
Черен пипер – 1/2 ч.л,
Червен пипер – 1 ч.л,
Девесил – 1 ч.л,
Сол – 2 ч.л.
Приготвяне на Агнешко печено с пресни картофи:
Подготвяме плешката, като предварително я измиваме, отцеждаме, ако трябва отстраняваме излишната сланина от нея. Правим повърхностни разрези по месото, така че да се получи решетка, за да можем да я овкусим и в дълбочина. Подготвяне маринатата – на слаб котлон разтапяме маслото, така че само да се втечни, без да се пържи. Добавяме подправките – ситно нарязания джоджен, черен и червен пипер, девесил, сол. Не прекаляваме с ароматите, самото месо е достатъчно ароматно и крехко.
Подготвяме картофите. Ако разполагаме с пресни пролетни картофки ги измиваме, без да ги белим, като по-големите ги разрязваме на половина. Ако имате стари се налага все пак да ги обелим и нарежем на средно големи кубчета. А ако сме купили от най-вкусните бейби картофи, ги слагаме в тавата без да ги режем. Разстиламе ги в най-голямата тава, която имаме, без значение от формата и. Добавяме малко сол и една кафена чашка бира. Към картофите не добавяме допълнителна мазнина, тъй като агнешкото месце ще си пусне, а и в неговата марината има доста масло. Върху тях слагаме плешката, като заливаме месото обилно с лъжица с течната марината. Намазваме равномерно месото от всички страни, особено обилно в разрезите, за да може ароматите да навлязат по – дълбоко в агнешкото. Оставяме да поеме ароматите в продължение на половин час, при стайна температура.
Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем на бавен огън в продължение на три часа, ще приготвим агнешкото по метода на бавно готвене. Слагаме скарата на фурната на дъното, върху нея тавата с плешката, печем на температура 150 градуса, в предварително загрята фурна. Махаме фолиото след около 2,5 часа печене, за да може и агнешкото месо и картофите да хванат коричка. Заливаме плешката от време на време със соса, който се е образувал на дъното на тавата, за да не изсъхва месото. Така със сигурност ще стане още по крехко, сочно и ароматно.
Около третия час месото вече ще се е опекло добре, проверяваме – ако вилица влиза лесно в него е готово. Така сготвено агнешкото печено разполага със собствена гарнитура от пресни ароматни пролетни картофки. Готово е да го разделим на порции и да го поднесем на празничната трапеза.
2 Коментари Скрий коментарите
Дали девесила може да бъде заменен с риган
Да, разбира се, риган е подправка, която също доста подхожда на агнешкото печено, хубаво е че заменяте, а не добавяте, тъй като тогава ароматите в печеното ще му дойдат повечко