Ароматни агнешки котлети на фурна
Инструкции
Агнешки котлети печени на фурна, овкусени със суха марината.
Знаем – котлетите са едни от най-добрите части от агнето и са изключително вкусни. Приготвят се лесно и стават бързо. Тази рецепта за агнешки котлети на фурна е подходяща както за Великден, така и за Гергьовден, пък защо не и през цялата пролет, докато има прясно агнешко. Единственото условие е да използваме пресни агнешки котлети, да не са замразявани*. А подправени със сухата марината – букет от подправки – гарантирано ще получим разкошно ястие.
- Продукти:
Агнешки котлети – около 1 кг,
Джоджен – 1 ч.л,
Девесил – 1 ч.л,
Черен пипер – ½ ч.л,
Червен пипер – 1 ч.л,
Сол – 1 ч.л.
-
Приготвяне на агнешки котлети на фурна:
След като в месарницата ни нарязаха ребърцата на разкошни котлетчета, първата работа при приготвянето им е да ги темперираме за около 30 минути на стайна температура. При покупката на месото, трябва да се съобразим с размера им, обичайната порция се състои от два котлета, ако са много малки – дори три. Започваме с овкусяването на котлетите. Намазваме агнешките пържоли с букет от подправки – червен и черен пипер, сол, джоджен и девесил. Имат достатъчно мазнина, няма да добавяме олио или масло. Покриваме ги с фолио и ги оставяме да престоят около час на стайна температура. Ако сме ги приготвили предварително, без проблем можем да ги мариноваме в хладилника за 5-6 часа или да престоят цяло денонощие, но тогава ще трябва отново да ги темперираме, преди да ги печем.
Застиламе тавичката с кухненска хартия и нареждаме едно до друго котлетчетата в нея. Доливаме 100 мл. бира и запечатваме с алуминиево фолио. Няма нужда да загряваме предварително фурната. Първоначално печем на 230 градуса, докато процесът на печене стане активен, след това намаляваме на 170 градуса, печем на умерена температура в продължение на час. По средата на печенето, около 30-та минута отстраняваме фолиото, за да може котлетите получат апетитен загар. При нужда можем да ги обърнем, за да се запекат и от долната страна.
С какво да ги поднесем? Традиционната гарнитура агнешкото е зелена салата, подходяща е също гръцка салата, дори и пресни гриловани зеленчуци – тиквички, моркови или чушки.
Добър апетит!
* Агнешките котлети могат да бъдат и замразени. Крайният резултат също е добър, но вкусът на пресните котлети, които само са охладени е изключителен!
Един коментар Скрий коментарите
Вече втори път правя агнешките котлети по тази рецепта и резултата е перфектен отново! Благодаря за уникално вкусната рецепта.