Баница със спанак и сирене
Инструкции
Представям ви една любима рецепта от моята баба – баница със спанак и сирене, с домашно точени кори.
Необходими продукти:
За тестото:
1 яйце,
1 с. л. сол,
1 с. л. захар,
1/2 прясна мая,
1 с. л. оцет,
300 мл. вода,
1 кг. брашно,
За плънката:
500 гр. спанак,
300 гр. сирене,
100 гр. кашкавал,
5 яйца,
олио за поръсване.
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в тава, правим си кладенче и вътре слагаме яйцето, солта, оцета, захарта и разтворената в топлата вода мая. Замесваме меко тесто. Разделяме го на 5 топки. Покриваме го с кърпа. Оставяме го да почине за 30 минути.
През това време приготвяме плънката.
Запържваме ситно нарязания лук и към него добавяме спанака. Задушаваме го за 10 минути. В купа смесваме яйцата, натрошеното сирене и настърганият кашкавал.
Прибавяме спанака и разбъркваме всичко много добре.
Разточваме корите една по една. Всяка разточена кора поръсваме с олио и плънката. Навиваме на руло и след това на кръг. Поставяме кората в подходяща тава, застлана с хартия за печене.
Печем на 180 градуса за около 40 минути.
Добър апетит!