Боб на фурна с телешка кайма
Инструкции
Боб на фурна с телешка кайма
Представям Ви едно много вкусно, здравословно и любимо ястие, подходящо за обяд и вечеря – боб на фурна.
Необходими продукти:
500 гр. бял боб;
700 гр. телешка кайма;
1 буркан консерва от домати;
1 ч. ч. червено вино;
2 глави лук;
½ ч. ч. олио;
2 с. л. бяло брашно;
1 с. л. сол;
1 с. л. захар;
червен пипер;
риган;
чубрица;
куркума;
джоджен.
Начин на приготвяне на боб на фурна с телешка кайма:
От предната вечер боба се почиства, измива се със студена вода и се оставя да се накисва до сутринта. След това водата, в която е накиснат боба се излива, добавя се чиста вода и започва да се вари. Първата и втората вода на боба се сменят след като заври. След това се оставя да ври на бавен огън до готовност.
Лукът се обелва, измива се и се нарязва на ситно.
В дълбок тиган се слага олиото, прибавя се лукът, който се задушава до златисто. Към задушеният лук се прибавя телешката кайма, която също се запържва до златисто. Прибавя се чаша червено вино и се оставя да поври заедно с каймата за около пет минути. След това се прибавят поправките – черен пипер, червен пипер, чубрица, риган и джоджен. Всичко се разбърква много добре, накрая се прибавят доматите от консервата и захарта и отново се разбърква. Ако консервата е с цели или рязани домати, хубаво е да се смелят с пасатор на пюре.
Оставяме доматите да поврaт с каймата за около пет минути.
След това в една дълбока тава смесваме основните компоненти. Доматеният сос се изсипва в тавата, прибавя се изцедения от водата боб, солта и брашното. Всички компоненти хубаво се разбъркват и тавата се поставя във фурната.
Ястието се пече на 250 градуса за около 40 минути.
Поднася се със салата от пресни домати или сладка туршия.
ДА ВИ Е СЛАДКО!