Бъркани яйца на тиган, с масло и прясно мляко
Инструкции
Рецептата за пухкави бъркани яйца е една от най-лесните за изпълнение и винаги може да послужи за бърз обяд или късна вечеря. Бърканите яйца на тиган се приготвят с масло, направени с олио нямат този аромат и вкус, който ги прави любими на малки и големи. И в никакъв случай не чакаме да се стегнат в тигана изцяло, тъй като тогава вече ще са сухи и препържени. Готовите бъркани яйца са блестящо жълти и кремообразни, човек трудно може да устои да не ги нападне веднага, още докато са в тигана.
Продукти за 3 порции:
9 яйца,
3 с. л. масло,
5 с.л. пълномаслено прясно мляко,
Сол и черен пипер на вкус,
Магданоз за поръска на готовото ястие,
Приготвяне на бъркани яйца:
За да получим най-добри резултати при готвенето им пържим максимум 3 порции. При повече от 9 яйца трудно можете да ги разбъркате добре и има вероятност една част да са вече запечени и да загарят, а друга да е още сурова. Ако са повече е почти сигурно, че няма да можем да разбъркваме равномерно, дори да използваме и по-голям тиган.
Суровите яйца ги чукваме едно по едно в чаша, проверяваме ги. Ако всичко е наред ги изсипваме в широка купа, където ги разбъркваме, не е нужно да стават на пяна. Добавяме прясното мляко, пак разбъркваме.
Разтапяме три супени лъжици масло в широк тиган с дебело дъно и незалепващо покритие, можем да използваме и касерола. Котлонът е на слаб огън, за да не запържим маслото, само го разтапяме. Когато пяната на маслото падне, плавно добавяме яйцата, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Увеличаваме котлона, защото яйцата ще отнемат от топлината му. Бъркаме с плавни широки движения, напред и назад по тигана, не са нужно да бързаме. Добавяме сол и черен пипер. Не спираме да разбъркваме, внимаваме на дъното на съда да не залепнат готови яйца. След увеличаването на котлона, ако тиганът е с дебело дъно плавно ще започне да увеличава температурата си, така че яйцата да се получат кремообразни и пухкави. След около минута-две изключваме котлона, като не спираме да разбъркваме.
Отнемаме от огъня, докато яйцата още са полуготови. Те ще продължат да се готвят, т. нар. остатъчно готвене, тъй като дъното на съда е горещо. Заради това, докато все още са пухкави, ги сипваме в чиниите за поднасяне. Ако успеем да направим това преди да се стегнат ще избегнем това те да станат гумени.
Гарнираме бърканите яйца с масло с подходяща гарнитура, украсяваме със ситно нарязан магданоз. Поднасяме топли, тъй като имат масло в тях, когато изстинат, то ще се втвърди и яйцата няма да са вкусни. Ако все пак се налага да ги консумирате по – късно, можете да ги запазите топли на водна баня.