0 0
Винен кебап

Винен кебап

Характеристика:
  • Пикантни

Инструкции

Сподели

Винен кебап! Едно от най – любимите ми ястия, който мога да консумирам доста често. Може би се нарежда на второ място след домашни пържени кюфтета. Приготвянето му не е сложно и съм сигурна, че всеки един може да постигне този пленителен вкус. Продуктите не са много, нито са специфични, подготовката не отнема време, единственото с което ще трябва да се съобразите е, че найстина е препоръчително да използвате малко по – качествено вино за приготвянето на винен кебап. Когато използваме вино за готвене, повечето хора, както и аз самата до скоро, използват най – евтиното вино в магазина. В това няма абсолютно нищо лошо, разбира се, стига то да не е кисело! За жалост повечето са такива, за това ви препоръчвам да изберете вино, което е на средна цена. Така хем ястието ви ще стане много по – вкусно, а пък ще можете да се почерпите с чаша вино 😉 И така, започваме с нашия винен кебап, за който ще ни отнеме около 40 мин, докато стане напълно готов.

Продукти:

Свинско месо – 500 гр.

Лук – една по – голяма глава или 2 нормални

Черен пипер на зърна

Дафинов лист – 2-3 листа

Червен пипер – 1 с.л.

Доматено пюре – 2 с.л.

Сол

Червено вино – 200 мл.

Брашно – 1-2 с.л.

Олио – 3-4 с.л.

Ориз – 1 ч.ч.

 

Приготвяне:

Лично аз започвам със сваряването на ориза за винен кебап. Хубаво е и вие да направите същото, защото ако оризът ви изстине, докато приготвяте винения кебап, това няма да е проблем, но ако първо сготвите ястието, а след това сварите ориза, ще поднесете едно доста поизстинало ястие.

Почиствам ориза, ако е необходимо, и го изсипвам в подходяща тенджера. Измивам го, за да се отдели излишното нишесте, след което му доливам вода в съотношение 1:3. Добавям малко сол и похлупвам с капака на тенджерата. Когато водата заври, си засичам 10 минути, като не махам капака на тенджерата, а съвсем леко го отварям, разбърквам от време на време. Когато изминат 10 минути, свалям ориза от котлона и затварям капака. Оставям тенджерата на страни, да си “почине”. Ако има малко останала вода, не се притеснявайте. Затваряйки тенджерата с капака водата ще се абсорбира от ориза.

Следваща стъпка е приготвянето на винен кебап.

Нарязваме свинското месо на еднакви парчета. Почистваме и нарязваме на ситно лука. В по – дълбока тенджера загряваме олиото. Когато то е загрято, добавяме свинското месо. Запържваме месото за кратко, докато не си промени цвета. След което слагаме и лука. Запържваме за още малко, за да поумекне лука, може да добавим и малко водичка, ако месото не е пуснало достатъно мазнинка. Идеята е лука да омекне хубаво, за да се стопи в последствие. След това сипваме и 200 мл. червено вино в тенджерата. Разбъркваме и оставяме да покърки за 5 минути. През това време алкохолът от виното ще се изспари, а месото ще поеме от вкуса.

Следващата стъпка е добавянето на 1 с.л. червен пипер и 2 с.л. доматено пюре. Разбъркваме хубаво. Добавяме вода, така че да има 3-4 пръста над месото. Довавяне черния пипер, дафинов лист и сол. Оставяме да ври за около 30 мин. Разбъркваме от време на време.

След около 30 мин. добавяме и брашното в тенджерата, като предварително сме го разтворили в малко вода. Изсипваме го и варим за още 5-10.мин. или докато не получим желаната гъстота на соса. Ако водата ви е намаляла доста при варенето, разтворете брашното в малко повече вода. Важно е да има вода да поври малко, за да може брашното да се свари.

Сваляме нашия винен кебап от котлона.

В подходяща чиния, с помощта на черпак, сипваме част от винения кебап. Пълним малка купичка с ориз и го притискаме хубаво, за да заеме формата на купичката. Обръщаме го в чинията с винения кебап и украсяваме по желание с малко магданоз.

Добър апетит!

А ако сте любители на рецептите със свинско месо, можете да изпробвате и печено свинско с ябълкова глазура, картофи със свинско месо на фурна или пък свинско с ориз.

Отзиви за рецепти

Все още няма отзиви за тази рецепта, използвайте формуляр по-долу, за да напишете отзива си
яйца по шотландски
предишната рецепта
Яйца по шотландски
Рохки яйца с бекон
следващата рецепта
Рохки яйца с бекон
  • 50 мин.
  • За 4
  • Лесна
  • силен котлон

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
яйца по шотландски
предишната рецепта
Яйца по шотландски
Рохки яйца с бекон
следващата рецепта
Рохки яйца с бекон

6 Коментари Скрий коментарите

1:3, ако искате да сте сигурни, че оризът е добре сварен. Преди това задължително го измийте със студена вода няколко пъти.

Добавете коментар

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here