Винен кебап
Инструкции
Винен кебап! Едно от най – любимите ми ястия, който мога да консумирам доста често. Може би се нарежда на второ място след домашни пържени кюфтета. Приготвянето му не е сложно и съм сигурна, че всеки един може да постигне този пленителен вкус. Продуктите не са много, нито са специфични, подготовката не отнема време, единственото с което ще трябва да се съобразите е, че найстина е препоръчително да използвате малко по – качествено вино за приготвянето на винен кебап. Когато използваме вино за готвене, повечето хора, както и аз самата до скоро, използват най – евтиното вино в магазина. В това няма абсолютно нищо лошо, разбира се, стига то да не е кисело! За жалост повечето са такива, за това ви препоръчвам да изберете вино, което е на средна цена. Така хем ястието ви ще стане много по – вкусно, а пък ще можете да се почерпите с чаша вино 😉 И така, започваме с нашия винен кебап, за който ще ни отнеме около 40 мин, докато стане напълно готов.
Продукти:
Свинско месо – 500 гр.
Лук – една по – голяма глава или 2 нормални
Черен пипер на зърна
Дафинов лист – 2-3 листа
Червен пипер – 1 с.л.
Доматено пюре – 2 с.л.
Сол
Червено вино – 200 мл.
Брашно – 1-2 с.л.
Олио – 3-4 с.л.
Ориз – 1 ч.ч.
Приготвяне:
Лично аз започвам със сваряването на ориза за винен кебап. Хубаво е и вие да направите същото, защото ако оризът ви изстине, докато приготвяте винения кебап, това няма да е проблем, но ако първо сготвите ястието, а след това сварите ориза, ще поднесете едно доста поизстинало ястие.
Почиствам ориза, ако е необходимо, и го изсипвам в подходяща тенджера. Измивам го, за да се отдели излишното нишесте, след което му доливам вода в съотношение 1:3. Добавям малко сол и похлупвам с капака на тенджерата. Когато водата заври, си засичам 10 минути, като не махам капака на тенджерата, а съвсем леко го отварям, разбърквам от време на време. Когато изминат 10 минути, свалям ориза от котлона и затварям капака. Оставям тенджерата на страни, да си “почине”. Ако има малко останала вода, не се притеснявайте. Затваряйки тенджерата с капака водата ще се абсорбира от ориза.
Следваща стъпка е приготвянето на винен кебап.
Нарязваме свинското месо на еднакви парчета. Почистваме и нарязваме на ситно лука. В по – дълбока тенджера загряваме олиото. Когато то е загрято, добавяме свинското месо. Запържваме месото за кратко, докато не си промени цвета. След което слагаме и лука. Запържваме за още малко, за да поумекне лука, може да добавим и малко водичка, ако месото не е пуснало достатъно мазнинка. Идеята е лука да омекне хубаво, за да се стопи в последствие. След това сипваме и 200 мл. червено вино в тенджерата. Разбъркваме и оставяме да покърки за 5 минути. През това време алкохолът от виното ще се изспари, а месото ще поеме от вкуса.
Следващата стъпка е добавянето на 1 с.л. червен пипер и 2 с.л. доматено пюре. Разбъркваме хубаво. Добавяме вода, така че да има 3-4 пръста над месото. Довавяне черния пипер, дафинов лист и сол. Оставяме да ври за около 30 мин. Разбъркваме от време на време.
След около 30 мин. добавяме и брашното в тенджерата, като предварително сме го разтворили в малко вода. Изсипваме го и варим за още 5-10.мин. или докато не получим желаната гъстота на соса. Ако водата ви е намаляла доста при варенето, разтворете брашното в малко повече вода. Важно е да има вода да поври малко, за да може брашното да се свари.
Сваляме нашия винен кебап от котлона.
В подходяща чиния, с помощта на черпак, сипваме част от винения кебап. Пълним малка купичка с ориз и го притискаме хубаво, за да заеме формата на купичката. Обръщаме го в чинията с винения кебап и украсяваме по желание с малко магданоз.
Добър апетит!
А ако сте любители на рецептите със свинско месо, можете да изпробвате и печено свинско с ябълкова глазура, картофи със свинско месо на фурна или пък свинско с ориз.
6 Коментари Скрий коментарите
Blagodarq priqteli
Благодарим
Отизът 1:3, въпреки че на пакета е 1:2 ли?
1:3, ако искате да сте сигурни, че оризът е добре сварен. Преди това задължително го измийте със студена вода няколко пъти.
Прекрасен е! Благодаря!