Вита баница с праз
Инструкции
Любимата на цялото ни семейство баница с праз. В това забързано ежедневие, за мен, която я приготвя, е двойно по-любима, защото се прави много бързо и лесно и с чаша мляко често вечеряме или закусваме с нея. Най-бавната част е измиването на праза и нарязването му. Когато бях малка не вкусвах такава баница, въпреки, че моята майка си точеше корите и беше изцяло домашна баница. Но сега…ммм – вкусовете се променят.
Необходими Продукти:
Фини точени кори – 1 пакет от 500 гр.;
Праз – 8 средно големи стръка;
Олио – 1 ч. ч.;
Сол – 1 ч. л.
Начин на приготвяне на Вита баница с праз:
Първа стъпка в приготвянето на баницата с праз е измиването и нарязването на основната съставка – праза. Осоляваме го и леко го намачкваме (претриваме). Разстиламе фините кори, поръсваме най-горната с малко олио, слагаме от нарязания праз върху цялата кора, след което навиваме две кори наведнъж и така приготвената кора редим в предварително намазана с олио тава. Повтаряме стъпките, докато свършат корите. С останалата мазнина заливаме баницата отгоре и напълнената тава пъхаме да се пече във фурната на 180 ℃ за 1 час. Не е задължително фурната да е предварително загрята. Изваждаме от фурната готовата вита баница с праз и увиваме тавата с кърпа, за да омекне. Подходяща добавка е чаша айран или купичка кисело мляко.
Време за приготвяне: 1 ½ час с печенето
Порции: 6-8