0 0
Доматена супа

Доматена супа

Вкусна, бърза и лесна за приготвяне

Характеристика:
  • Без глутен
  • Строг вегетарианец

Инструкции

Сподели

Доматената супа е позната в готварската история още от 1857 година. Тя е толкова вкусна и лесна за приготвяне, че през годините е останала една от любимите супи на много хора. Може да се поднася както топла, така и студена. Обичайно към нея се добавят крутони или малко готварска сметана, за допълване на вкуса. Единствената и най – важна съставка на доматената супа, разбира се, са вкусните домати! Ако не можете да намерите такива, то може да използвате консервирани. Така може да сте сигурни, че винаги ще постигнете вкус, които ще плени сетивата и на най – претенциозните 🙂

Продукти:

Домати – 1 кг./може да се използва и консерва домати/

Лук – 1 глава

Риган

Сол

Захар – 1 ч.л.

Олио

Сирене/по желание/

Вода – 1,5 литра

Приготвяне:

Започваме приготвянето на нашата доматена супа с подготовката на доматите. Ако те са от консерва, може да се оставят и за по – късен етап. Аз лично предпочитам да използвам цели домати, така че се заемам първо с тях. Ако ви е трудно да ги обелите, можете да ги попарите леко с вряла вода. Така много лесно ще отделите люспата от тях. След това ги рендосвате.

Следващата стъпка е  почистването и нарязването на ситно на лука. След това поставяме тенджерата, в която ще варим супата, на котлона. Сипваме на дъното достатъчно олио, за да можем да запържим лука. Когато олио се загрее достатъчно, добавяне лука. Разбъркваме и оставяме да се позапържи.

Когато лукът е запържен добавяме в тенджера на котлона и доматите. След това добавяме и водата. Тук е моментът, в който добавяме и сол на вкус, както и риган. Важно е да се добави и захарта, за да убие киселинността на доматите. Варим за около 15 минути, докато супата  се посгъсти.

Махаме тенджера от котлона и при желание я пасираме, за да стане съвсем гладка.

По желание я поднасяме нашата доматена супа топла или студена. При сервирането можем да настържем по малко сирене отгоре, за да допълним вълшебния вкус.

Добър апетит!

 

 

Тутманик с масло и сирене
предишна
Тутманик с масло и сирене
Торта с готови блатове, маскарпоне и течен шоколад
следваща
Торта с готови блатове, маскарпоне и течен шоколад
  • 15 мин.
  • За 4
  • Лесна
  • силен котлон

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
Тутманик с масло и сирене
предишна
Тутманик с масло и сирене
Торта с готови блатове, маскарпоне и течен шоколад
следваща
Торта с готови блатове, маскарпоне и течен шоколад

Добавете коментар