0 0
Домашен козунак

Домашен козунак

от бабините рецепти

Инструкции

Сподели

Домашен козунак на конци – класика! Това е най-добрата, изпитана с времето рецепта. Предава се от поколение на поколение в нашето семейство, прави се задължително на Великден, но не само, получава се много пухкав, ароматен и мек, и винаги е на конци. А това е важно – един козунак не става ли на конци, изобщо не ми го хвали ! И да Ви кажа, че въобще не трябва да го „биете 100 пъти в масата“. Всичко зависи от качествените продукти, доброто измесване и втасването. Но да не се увличаме, а да видим как се прави най-вкусният домашен козунак на конци!

Необходими продукти:

Брашно – 5,5 ч.ч (около 1 кг.)

Захар – 1 ч.ч.

Прясно мляко – 1 ч.ч.

Яйца – 5 бр.

Мая – 1 кубче (ако ползвате суха мая се съобразете за какво количество брашно е – на пакетчето го пише)

Ванилия – 2 бр.

Стафиди – 200 гр.

Ром/коняк – 100 гр.

Локум – 2 опаковки (по 140 гр.)

Краве масло – 100 гр.

Олио – 50 гр.

Лимон – 1 бр.

Начин на приготвяне на Домашен козунак на конци:

Много важно при приготвянето на козунаци продуктите които използвате да са на стайна температура, а не току що извадени от хладилника. Накиснете стафидите в коняк или ром (по ваш избор) и ги оставете да се хидратират.

В някакъв съд сипете прясното мляко, добавете 1 с.л. захар и натрошете кубчето мая (ако ползвате суха мая я сипете в млякото). Разбъркайте и изчакайте да шупне. През това време в дълбока купа разбийте захарта с яйцата, ванилиите и настърганата на ситно кора на един по-голям лимон. Разстопете в отделен съд кравето масло и прибавете към него олиото.

Щом маята в млякото шупне я прибавете в купата с яйцата и разбъркайте. Пресейте брашното и започнете да добавяте от него в купата със сместа, като непрекъснато разбърквате. Щом тестото започне да се отделя от стените на купата, изсипете го на плота и го омесете с останалото брашно.

Сега идва най-важният момент за да се образуват конците.

Разстелете тестото и го намажете с около една четвърт от маслото. Сгънете листа като плик и го измесете. Повторете процедурата докато тестото поеме всичката мазнина (оставете си около 1-2 супени лъжици за намазване). Ако по време на измесването тестото започне да лепне по плота наръсете с малко брашно и продължете с месенето. Готовото тесто трябва да се получи меко и гладко. Сложете го в една купа, намажете го с маслото което оставихте за да не хваща коричка и го оставете да втасва за час, час и половина. Трябва да удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на две части, а всяка част на още три и оформете топки. Разточете всяка топка на лист.

Поръсете отгоре с предварително отцедените стафиди и нарязаният на ситно локум и навийте листа на руло.

Козунак с плънка

Повторете действията и с останалите топки. От направените рула сплете две плитки, поставете ги в тавата застлана предварително с хартия за печене (Добър вариант е да използвате квадратна тава, така че козуначените плитки да я изпълват изцяло. Така ще запазят формата си при печенето)застелете я с хартия за печене) и ги оставете да втасат за около 30-40 минути. Преди да ги поставите във фурната намажете козунаците с един разбит жълтък и ги поръсете със захар.

козуначена плитка
козуначена плитка

Печете на предварително загрята на 180 гр. фурна за 15 минути, след което намалете градусите на 160 и печете за още 30 минути. С това нашият домашен козунак на конци е напълно готов.

П.с. Проверете дали козунакът е добре изпечен с помощта на клечка за зъби или дървено шишче. Ако при набучване по клечката не остава тесто значи е напълно готов.

Ако козунакът се е зачервил отгоре, но все още не е изпечен го покрийте с алуминиево фолио и го оставете да се допече. Така няма да изгори.

За плънката освен стафиди може да използвате и сладко, орехи или каквото ви харесва.

яйца с праз и сирене на фурна
предишната рецепта
Яйца с праз и сирене на фурна
следващата рецепта
Пълнена патица на фурна с картофи и моркови
  • 195
  • За 8
  • Средно трудно
  • 150

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
яйца с праз и сирене на фурна
предишната рецепта
Яйца с праз и сирене на фурна
следващата рецепта
Пълнена патица на фурна с картофи и моркови

6 Коментари Скрий коментарите

Прекрасни козунаци се получиха! Благодаря много за рецептата! Желая Ви здраве!

Здравейте, искам да попитам от тази доза два козунака ли се получават? Доколкото разбрах два с по две плитки? Благодаря предварително за отговора! 🙂

Добавете коментар