Домашна пилешка супа със застройка
Инструкции
Кой не обича домашна пилешка супа със застройка!? Особено в по – студените месеци от годината, това е едно от основните ястия, които не само ни засищат, но и стоплят душата ни. Понякога се навяват и спомени за пилешката супа със застройка на баба, когато не сме се чувствали добре и сме имали нужда от топла и вкусна храна 🙂 Със застройка или не, това е храна, която дава сила и е изключително полезна за добра имунна система.
Ох, дояде ли ви се? На мен определено!
Да започваме 😉
Необходими продукти:
Пилешко бутче – около 350 гр.
Лук – средно голяма глава
Морков – 1 бр.
Картофи – 3 бр. – средни по големина
Олио – 2 с.л.
Фиде – 1 топка
Черен пипер – 1/2 ч.л. смлян
Магданоз – 1/2 връзка
Сол
За застройката:
Яйце – 1 бр.
Кисело мляко – 4 супени лъжици.
И така, започваме с приготването на домашна пилешна супа със застройка:
Измиваме и почистваме бутчето за пилешката супа и го слагаме в тенджера, за да се свари, като водата трябва да покрие хубаво месото. Когато варим пилешко, при кипване на водата, ще се образува пяна на повърхността и е необходимо при нейната поява тя да се обере с лъжица от повърхността. Ако имате желание, след като пилешкото е повряло вече, може да добавите и кубче пилешки бульон във водата, така ще стане още по – вкусно 😉 Докато пилето се вари почистваме и нарязваме останалите продукти. Лукът за супата се реже на ситно, а морковът и картофите на малки кубчета. Когато бутчето се свари го изваждаме от водата, а в същата вряща вода слагаме фидето, като го начупваме леко, за да не стои като спагети в супата 🙂
Когато извадим пилешкото, което вече е сварено, го изчакваме да поизстине, след което го обезкостяваме и накъсваме на парчета. Ако не обичате пилешка кожа, която е сварена, а не хрупкава, можете да махнете и нея. Ако все пак предпочитате, можете да я оставите за супата.
Докато пилешкото бутче поизстива, във все още врящата вода на котлона слагаме и зеленчуците – картофите, морковите и лука, които предварително сме си нарязали. След това добавяме и олиото, черния пипер и сол на вкус. Когато фидето е почти готово добавяме и обезкостеното и накъсано пилешко бутче. Когато супата е готова – сварени зеленчуци и фиде, сваляме супата от котлона.
Последната стъпка е застройката. Тя се приготвя като слагаме киселото мляко в по – дълбока купа и в него разбиваме яйцето. Важно е купата да е по – дълбока, тъй като, за да не ни се пресече застройката, към сместа от кисело мляко и яйце започваме бавно, на тънка струйка да наливаме част от пилешката супа, докато температурата на сместа не достигне тази на супата в тенджерата. Готовата застройка се изсипва с непрекъснато бъркане в тенджерата. Поръсваме супата с магданоз и така нашата домашна пилешка супа със застройка е напълно готова.
Добър апетит!
2 Коментари Скрий коментарите
Днес сготвих тази супа с домашно пиле. Позволих си да сложа половин червена чушка за да стане по-шарена ! Получи се прекрасна. Някои изядоха по две чинии . Благодаря за чудесната рецепта.
Раздаваме се, че нашата домашна пилешка супа със застройка ви е харесала! Добавянето на червена чушка е прекрасна идея.