0 0
Дроб сърма по селски

Дроб сърма по селски

за вашата празнична трапеза

Инструкции

Сподели

Дроб сърма по селски е най-вкусният начин за приготвяне на това традиционно ястие. Има много рецепти в интернет, но никъде не издават каква е тайната на приготвянето на дроб сърмата за да стане тя така ароматна и вкусна. Преди време чаках с нетърпение Великден и Гергьовден за да се насладя на този незабравим вкус. Сега разбира се е различно, в магазините има всичко и практически може да сготвите дроб сърма по всяко време на годината. Но да се върнем на тайната в рецептата – както ме е учила баба, за да стане дробенето (тя така му викаше), трябва всичко да е по равно, колкото са дреболиите толкова трябва да е и лукът, а оризът като се надуе да е колкото останалите съставки. И да не забравяме пресните подправки от градината. А заливката, заливката да е богата 😊! И така да започваме!

Необходими продукти:

  1. Агнешки дреболии – 700-800 гр. (в магазините има готови комплекти, но в някои няма чревца, а без тях не е същото😊)
  2. Зелен лук – 3 връзки
  3. Кромид лук – 2 бр. (по-големички)
  4. Ориз – 1 ч.ч.
  5. Вода – 3 ч.ч.
  6. Олио – 50 мл.
  7. Джоджен пресен – ½ връзка (или 2 с.л. сух)
  8. Червен пипер – 1 с.л.
  9. Черен пипер млян – 1 ч.л.
  10. Розмарин и риган – по 1 щипка
  11. Сол – на вкус

За заливката:

  1. Кисело мляко – 1,5 кофички
  2. Яйца – 5 бр.

Как да си приготвим Дроб сърма по селски:

Първо започваме с дреболиите. Измийте ги много добре под течаща вода и ги сложете да кипнат в една тенджера на котлона. Изсипете водата, измийте ги още веднъж и ги сложете да се варят на котлона за около час. Необходимо е преди да заврят да ги препените няколко пъти, като с помощта на лъжица отстраните пяната която се образува. Щом се сварят дръпнете ги от огъня и ги извадете да се охладят, след което ги нарежете на ситно. Докато се охлаждат дреболиите почистете и нарежете на ситно лука.

Загрейте в тавата в която ще правите дроб сърмата олиото и сипете в него дреболиите и лука да се задушат,

агнешки дреболии с лук
агнешки дреболии с лук

като разбърквате от време на време за да не загорят. През това време измийте няколко пъти необходимото количество ориз със студена вода за да се махне нишестето от него и го добавете в тавата.

Разбъркайте добре и оставете да се запържва докато ориза си промени цвета, като не забравяйте да разбърквате периодично. Добавете подправките и сол на вкус,

сипете 3 чаши вода (измерете с чашата с която сте мерили ориза), разбъркайте

и оставете да се пече на 180 градуса до готовност.

В подходящ съд разбийте яйцата с киселото мляко до получаването на хомогенна смес. Залейте с нея дроб сърмата като с лъжица леко разбъркайте на места за да може заливката да се разпредели равномерно и да попие в яденето. Върнете във фурната докато се запече и се получи златиста коричка.

Дроб сърма

Това е всичко и да Ви е сладко 😊!

Дроб сърмата по селски идеално се съчетава с крехко агнешко на фурна и зелена салата.

чийзкейк с нежен мус от тиква
предишната рецепта
Чийзкейк с нежен мус от тиква
Пухкаво картофено пюре
следващата рецепта
Пухкаво картофено пюре
  • 150
  • За 6
  • Средно трудно
  • 180

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
чийзкейк с нежен мус от тиква
предишната рецепта
Чийзкейк с нежен мус от тиква
Пухкаво картофено пюре
следващата рецепта
Пухкаво картофено пюре

Добавете коментар