Дроб сърма по селски
за вашата празнична трапеза
Инструкции
Дроб сърма по селски е най-вкусният начин за приготвяне на това традиционно ястие. Има много рецепти в интернет, но никъде не издават каква е тайната на приготвянето на дроб сърмата за да стане тя така ароматна и вкусна. Преди време чаках с нетърпение Великден и Гергьовден за да се насладя на този незабравим вкус. Сега разбира се е различно, в магазините има всичко и практически може да сготвите дроб сърма по всяко време на годината. Но да се върнем на тайната в рецептата – както ме е учила баба, за да стане дробенето (тя така му викаше), трябва всичко да е по равно, колкото са дреболиите толкова трябва да е и лукът, а оризът като се надуе да е колкото останалите съставки. И да не забравяме пресните подправки от градината. А заливката, заливката да е богата 😊! И така да започваме!
Необходими продукти:
- Агнешки дреболии – 700-800 гр. (в магазините има готови комплекти, но в някои няма чревца, а без тях не е същото😊)
- Зелен лук – 3 връзки
- Кромид лук – 2 бр. (по-големички)
- Ориз – 1 ч.ч.
- Вода – 3 ч.ч.
- Олио – 50 мл.
- Джоджен пресен – ½ връзка (или 2 с.л. сух)
- Червен пипер – 1 с.л.
- Черен пипер млян – 1 ч.л.
- Розмарин и риган – по 1 щипка
- Сол – на вкус
За заливката:
- Кисело мляко – 1,5 кофички
- Яйца – 5 бр.
Как да си приготвим Дроб сърма по селски:
Първо започваме с дреболиите. Измийте ги много добре под течаща вода и ги сложете да кипнат в една тенджера на котлона. Изсипете водата, измийте ги още веднъж и ги сложете да се варят на котлона за около час. Необходимо е преди да заврят да ги препените няколко пъти, като с помощта на лъжица отстраните пяната която се образува. Щом се сварят дръпнете ги от огъня и ги извадете да се охладят, след което ги нарежете на ситно. Докато се охлаждат дреболиите почистете и нарежете на ситно лука.
Загрейте в тавата в която ще правите дроб сърмата олиото и сипете в него дреболиите и лука да се задушат,
като разбърквате от време на време за да не загорят. През това време измийте няколко пъти необходимото количество ориз със студена вода за да се махне нишестето от него и го добавете в тавата.
Разбъркайте добре и оставете да се запържва докато ориза си промени цвета, като не забравяйте да разбърквате периодично. Добавете подправките и сол на вкус,
сипете 3 чаши вода (измерете с чашата с която сте мерили ориза), разбъркайте
и оставете да се пече на 180 градуса до готовност.
В подходящ съд разбийте яйцата с киселото мляко до получаването на хомогенна смес. Залейте с нея дроб сърмата като с лъжица леко разбъркайте на места за да може заливката да се разпредели равномерно и да попие в яденето. Върнете във фурната докато се запече и се получи златиста коричка.
Това е всичко и да Ви е сладко 😊!
Дроб сърмата по селски идеално се съчетава с крехко агнешко на фурна и зелена салата.