0 0
Зелена салата – традиционна рецепта

Зелена салата – традиционна рецепта

Тайната на зелената салата е в пресните продукти и ароматния дресинг

Характеристика:

    Инструкции

    Сподели

    Традиционна зелена салата, приготвена от маруля, краставица, лук и репички, овкусена с ароматен дресинг от зехтин, лимон и босилек. Опитайте рецептата за тази традиционна за българската кухня зелена салата с ароматен дресинг, приготвена от маруля, краставица, лук и репички.

    Продукти:

    Маруля- 1 бр,

    Лук – 4-5 стръка пресен,

    Чесън – 1 стрък пресен,

    Репички – 1 връзка,

    Краставица – 1 бр,

    Лимон – 1 бр,

    Зехтин, Сол, Босилек, Копър,

    Приготвяне:

    Можем да накиснем марулята, лука, краставицата и репичките за един час в студена вода. По този начин те ще се освежат и ще са доста по-хрупкави в готовата зелена салата. Можем да използваме обикновена маруля, къдрава салата(Джентелина), дори салата кнопф или екзотичната Лоло Россо, резултатите винаги са отлични!

    Най-важната тайна за вкусната зелена салата е в дресинга, който приготвяме за нея. Той не е никак труден, нито таен:

    Зехтин – 5 супени лъжици,

    Сок от един лимон,

    Стрък копър,

    Босилек – 5 листа.

    Съставките за дресинга се смесват, минават през пасатор (чопър, блендер, с какъвто уред разполагате), за може босилека да пусне целия си аромат и се оставя да отлежи около час на стайна температура. За хората, на които е необичаен вкусът на зехтин или лимон за зелената салата, можем да предложим да използват традиционните тази салата подправки – олио и оцет. А вместо петте листа босилек да сложим върху салатката два стръка ситно нарязан магданоз.

    Зелена салата в тава

    Зелената салата се приготвя в широка и не висока купа или малка тава, за да може да се разбърка лесно и за да не се смачка марулята. Почистваме и нарязваме марулята, обелваме и нарязваме краставицата, репичките и лука. Хубаво е да се спазва тази последователост при поставянето на продуктите в купата, за да не останат по – тежките съставки отдолу, а след разбъркването да са равномерно разпределни в салатата.

     Зелената салата може да бъде приготвена предварително, оставена в хладилника и в подходящия момент да бъде овкусена и поднесена. Хубаво е да се консумира веднага, след като бъде овкусена. При желание към зелената салата могат да бъдат добавени няколко нарязани твърдо сварени яйца.

    Освен като самостоятелна салата, зелената салата може да бъде използвана като гарнитура към всякакви основни месни ястия, изключително подхояща е към агнешко месо, което широко се консумира точно през пролетта. Тази салата е подходяща за мезе и към високо алкохолни питиета.

    Една от най харесваните салати, тъй като се свързва с ранната пролет, Гергьовден, Великден и новото начало.

    „Силиконова Подложка за мивка“

    BGN 5.16

    Купи сега

    с безплатна доставка

    предишната рецепта
    Боб чорба в тенджера под налягане
    Пържени картофи на фритюрник с горещ въздух
    следващата рецепта
    Пържени картофи на фритюрник с горещ въздух
    • 15
    • За 4
    • Лесна
    • -

    Споделете:

    Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
    предишната рецепта
    Боб чорба в тенджера под налягане
    Пържени картофи на фритюрник с горещ въздух
    следващата рецепта
    Пържени картофи на фритюрник с горещ въздух

    Добавете коментар