
Зеленчукова мусака с кайма
Инструкции
Със зеленчуковата мусака с кайма човек може да избегне въглехидратния зеленчук – картофа. Времеемка е, но е много вкусна и диетична.
Продукти за зеленчукова мусака с кайма:
Кайма – 500 гр.
Тиквички – 5 бр.
Патладжан – 1-2 бр. според големината
Моркови – 2 бр.
Лук – 2 глави
Чушки – 2 бр.
Домати – 3 бр.
Черен пипер – ½ чаена лъжичка
Чубрица – 1 ч. л.
Сол – 1 ч. л. (на вкус)
Олио – 2 кафени чашки
Чесън – 3 скилидки
Начин на приготвяне на зеленчукова мусака с кайма:
Преподготовка:
Приготовлението на тази вкусна зеленчукова мусака с кайма започваме с измиването и нарязването на всички зеленчуци. Най-напред обелваме и нарязваме патладжаните на малки кубчета с размери 1х1х1см, осоляваме ги и ги оставяме за ½ час да им излезе горчилката, след което ги измиваме обилно с вода. Обелваме и нарязваме на кубчета тиквичките, лука, морковите, чушките, чесъна и доматите. Така си приготвяме всички зеленчуци, които ще използваме за приготвянето на зеленчуковата мусака с кайма. Тази преподготовка отнема около 30-40 минути.
Кавардисване:
В тавичка сипваме мазнината с малко вода и слагаме ситно нарязаните лук и моркови да се задушат до омекване. Добавяме каймата и още малко вода, за да размием смляното месо и да не стои на големи бучки. Като се позапържи каймата добавяме предварително подготвените по гореописания начин патладжани. Разбъркваме сместа, добавяме нарязаните на ситно чушки, и най-накрая добавяме обелените и нарязани на ситно тиквички, домати , чесъна, черния пипер и чубрицата. Объркваме всичко да се позапържи, доливаме вода около 1 ч. ч. и слагаме във фурната на 200℃ да се пече до извиране на водата и готовност на зеленчуците. Водата може да ви се стори малко, но не е необходимо повече, защото тиквичките пускат доста вода.
По желание може да се направи заливка, приготвена по следния начин: 2 яйца, 2 с. л. брашно, 2 чаени чаши прясно мляко. След като са готови зеленчуците изсипваме добре разбитата заливка и допичаме за около 10 минути ястието до добиване на златист цвят. Всичко е въпрос на вкус. Ние вкъщи не правим заливка на тази зеленчукова мусака с кайма и така тя става съвсем диетична и здравословна.
Време на приготвяне: 2 ½ ч.
Порции: 6-7
Добър апетит!