0 0
Зеленчукова мусака с кайма

Зеленчукова мусака с кайма

Инструкции

Сподели

Със зеленчуковата мусака с кайма човек може да избегне въглехидратния зеленчук – картофа. Времеемка е, но е много вкусна и диетична.

Продукти за зеленчукова мусака с кайма:

Кайма           – 500 гр.

Тиквички     – 5 бр.

Патладжан   – 1-2 бр. според големината

Моркови      – 2 бр.

Лук               – 2 глави

Чушки          – 2 бр.

Домати         – 3 бр.

Черен пипер – ½ чаена лъжичка

Чубрица       – 1 ч. л.

Сол               – 1 ч. л. (на вкус)

Олио             – 2 кафени чашки

Чесън            – 3 скилидки

Начин на приготвяне на зеленчукова мусака с кайма:

Преподготовка:

Приготовлението на тази вкусна зеленчукова мусака с кайма започваме с измиването и нарязването на всички зеленчуци. Най-напред обелваме и нарязваме патладжаните на малки кубчета с размери 1х1х1см, осоляваме ги и ги оставяме за ½ час да им излезе горчилката, след което ги измиваме обилно с вода. Обелваме и нарязваме на кубчета тиквичките, лука, морковите, чушките, чесъна и доматите. Така си приготвяме всички зеленчуци, които ще използваме за приготвянето на зеленчуковата мусака с кайма. Тази преподготовка отнема около 30-40 минути.

Кавардисване:

В тавичка сипваме мазнината с малко вода и слагаме ситно нарязаните лук и моркови да се задушат до омекване. Добавяме каймата и още малко вода, за да размием смляното месо и да не стои на големи бучки. Като се позапържи каймата добавяме предварително подготвените по гореописания начин патладжани. Разбъркваме сместа, добавяме нарязаните на ситно чушки, и най-накрая добавяме обелените и нарязани на ситно тиквички,  домати , чесъна,  черния пипер и чубрицата. Объркваме всичко да се позапържи, доливаме вода около 1 ч. ч. и слагаме във фурната на 200℃ да се пече до извиране на водата и готовност на зеленчуците. Водата може да ви се стори малко, но не е необходимо повече, защото тиквичките пускат доста вода.

По желание може да се направи заливка, приготвена по следния начин: 2 яйца, 2 с. л. брашно, 2 чаени чаши прясно мляко. След като са готови зеленчуците изсипваме добре разбитата заливка и допичаме за около 10 минути ястието до добиване на златист цвят. Всичко е въпрос на вкус. Ние вкъщи не правим заливка на тази зеленчукова мусака с кайма и така тя става съвсем диетична и здравословна.

Време на приготвяне: 2 ½  ч.

Порции: 6-7

 

Добър апетит!

Отзиви за рецепти

Все още няма отзиви за тази рецепта, използвайте формуляр по-долу, за да напишете отзива си
Пържени тиквички на Еър фрайър
предишната рецепта
Пържени тиквички в Еър фрайър
Скумрия на фурна
следващата рецепта
Скумрия на фурна
  • 143 Прегледи
  • 150 минути
  • За 6
  • Средно трудно
  • 200 ℃

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
Пържени тиквички на Еър фрайър
предишната рецепта
Пържени тиквички в Еър фрайър
Скумрия на фурна
следващата рецепта
Скумрия на фурна

Добавете коментар