Класическа агнешка дроб сарма
Инструкции
Агнешката дроб сарма е популярно ястие и обикновено се приготвя през пролетта.
Продукти:
Агнешки дреболии (комплект) – 750 грама,
Олио – 2 кафени чашки,
Пресен кромид лук – 2-3 връзки или 2-3 средно големи глави стар лук,
Ориз – 1 чаена чаша,
Пресен джоджен – 10-15 листа или 1 супена лъжица сух,
Магданоз – ½ връзка,
Черен пипер – 1 кафена лъжичка,
Сол на вкус.
За заливката:
Прясно мляко – 2 чаени чаши,
Яйца – 3 броя,
Брашно – 1 супена лъжица.
Начин на приготвяне на дроб сармата:
Агнешките дреболии се измиват добре, сваряват се в подсолена вода и се нарязват на дребно. Лукът се почиства и измива, нарязва се на ситно и се задушава в мазнината до омекване. Прибавят се почистеният и измит ориз, разбърква се до остъкляването му, добавят се нарязаните дреболии и подправките. Сместа се залива с 3 ½ чаени чаши бульон от дреболиите, поставя се във фурната и се пече 25-30 минути на 200 ℃. По желание се поднася с кисело мляко.
По желание може да се направи заливка по следния начин: разбиват се яйцата, добавя се прясното мляко, брашното и щипка сол. Ястието се залива с така приготвената смес, поръсва се с дребно нарязания магданоз и се запича още десетина минутки до златист загар.
Желая ви Добър апетит!
Време за приготвяне 1 ½ часа.
Порции: 6
Забележка: Агнешките дреболии може да се заменят с ярешки!