0 0
Класически сос “Болонезе” с телешка кайма.

Класически сос “Болонезе” с телешка кайма.

Характеристика:

    Инструкции

    Сподели

    Оригинален италиански сос за паста. Най-обичаният червен сос, нещо повече от обикновена добавка за спагети. Известен още и като “Рагу ала болонезе” – “Ragù alla Bolognese”, този италиански сос е истинска религия за жителите на Ботуша, особено на тези в района на град Болоня, откъдето идва името. Моят любим болонезе сос е бавно приготвен, със богата доматена основа, със силен интензивен аромат на телешко месо, овкусен с чесън, лук, целина, морков и зехтин, завършен с чаша червено вино… Да го направим! 

     

    Продукти:

    Кайма – 250 г телешка,

    Бекон – 100 г (Италианска панчета)

    Домати – 800 г,

    Кромид лук – 1 глава, средно голяма,

    Целина – 1-2 стръка, ако нямаме стъбла – половин корен, 

    Морков – 1 средно голям,

    Червен пипер – 1 ч.л,

    Черен пипер – 1 к.л,

    Чесън – 2 скилидки,

    Червено вино – половин чаша (около 100мл),

    Зехтин – 2 с.л,

    Сол – 1 ч.л,

    Мляко – 100 г.

     

    При сервиране:

    Пармезан – 100 г, настърган, за поръска

    Магданоз за украса, 

    Италианска паста

    Загряваме зехтина в съда, в който ще приготвяме соса, може да е дълбок и широк тиган, може и да е тенджера, достатъчно е да е с дебело дъно. В зехтина запържваме стотина грама нарязан на парчета бекон. В оригиналната рецепта се използва панчета, италиански бекон направен от осолени свински гърди. Ако изпитвате затруднение с откриването на такъв, и обикновен пушен бекон е подходящ, затова смело ще го използваме. Докато той се запържи и стане хрупкав, подготвяме зеленчуците –  обелваме лука и го нарязваме на дребно, почистваме и измиваме морковите и ги нарязваме на малки кубчета, добавяме ги в съда. Смачкваме чесъна или го нарязваме на ситно, прибавяме го. Добавяме също сол, черен пипер, мъничко червен пипер, вместо червения пипер можем да задушим с зеленчуците една червена чушка, много ситно нарязана. Намаляваме котлона, слагаме капака за да се задушат. 

     

    Идва време да добавим каймата. А тя е от чисто телешко месо, обичайно в Италия се използва говежда кайма от плешка. Най-хубавата кайма е тази, която сме си приготвили ние или сме поръчали в магазина пред нас да я смелят, за да знаем че в нея няма добавки, а само месото което ние сме избрали.

     След като сме добавили каймата към зеленчуците, бъркаме енергично. Щом каймата стане на ситни топченца, сипваме червеното вино. За препоръчване е виното да е с прилично качество, защото евтините са кисели, ще развалят вкуса на соса. Задушаваме около 15 минути. Добавяме настърганите домати или доматите от консерва, намаляваме котлона. Оставяме сосът да къкри в продължение на около час и половина на слаб огън, като от време на време разбъркваме. Когато сосът е добре сгъстен, към него се добавя прясното мляко, то дава завършения аромат на този разкошен сос, омекотява киселинността от доматите.

     Този ароматен сос можем да добавяме към всякаква италианска паста, въпреки че италианците не обичат да го добавят към спагети, а с талиатели, фузили, лингуини, пене или други видове италианска паста. А порцията паста, заедно с този разкошен сос, се сервира с настърган на ситно пармезан или поръсена със свежи зелени подправки – босилек, див чесън или риган, малко, по – скоро като украса.

    Телешко с гъби и сметана
    предишна
    Телешко с гъби и сметана
    Малки банички
    следваща
    Малки банички
    • 120 мин.
    • За 4
    • Средно трудно
    • На бавен огън

    Споделете:

    Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
    Телешко с гъби и сметана
    предишна
    Телешко с гъби и сметана
    Малки банички
    следваща
    Малки банички

    Един коментар Скрий коментарите

    В къщи, когато приготвяме сос болонезе, вместо мляко добавяме една чаена лъжица кафява захар, резултатът също е отличен!

    Добавете коментар