Крехко агнешко на фурна
Инструкции
Крехко и сочно агнешко на фурна – с тази рецепта вкусът е като на печено агнешко на пещ – класика в жанра, както се казва 😊! Получава се много сочно, крехко и вкусно, а е толкова лесно за приготвяне. Това е перфектният вариант за всяка трапеза на Великден и Гергьовден, но реално може да си го приготвяте по всяко време – вече във всеки месарски магазин има прясно агнешко почти целогодишно. А, как се прави, вижте в следващите редове!
Необходими продукти:
- Агнешко месо – 2 кг.
- Сол – 2 ч.л.
- Червен пипер – 2 ч.л.
- Млян черен пипер – 1 ч.л.
- Подправки – джоджен, розмарин
- Олио – 50-60 мл.
- Бира или бяло вино – 200 мл.
Начин на приготвяне на Крехко агнешко на фурна:
Започваме с подготовката на месото – може да бъде от бутче, от плешка или котлети, а може и комбинация, важното е да прясно и свежо. Тъй като ще печем месото в плик за печене, за целта трябва да го направим на порции така, че парчетата да се поберат в плика. След това измиваме агнешкото много добре и го подсушаваме с кърпа или кухненска ролка.
В една купа сипваме олиото и подправките, и разбъркваме за да се получи хомогенна смес.
С нея овкусяваме парчетата месо и ги поставяме в плика за печене. Сипваме в същата купа бирата или бялото вино (според това какво предпочитате) за да може да оберем остатъците от маринатата и изсипваме течността в плика при месото. Стягаме плика и го поставяме да се пече във фурната на 180 градуса за около два часа.
След като изтече времето извадете тавата от фурната, разкъсайте плика и проверете дали месото е готово (трябва да е започнало да се отделя от коста). Ако е необходимо го запечете за още 15-20 минути. С това нашето крехко и сочно агнешко на фурна е напълно готово. Сервирайте с гарнитура от прясна салата или друга според сезона. Да Ви е сладко 😊!
Разгледайте и другите ни предложения за вкусни основни ястия!