0 0
Лаврак със спанак и печени домати

Лаврак със спанак и печени домати

Характеристика:

    Инструкции

    Сподели

    Лаврак със спанак и печени домати:

    Пресен лаврак, печен в йенска тава, с гарнитура от бейби спанак и розови домати

    Лаврак – 2 бр.,

    Домати – 2 бр. (ако са по-малки може и 4),

    Бейби спанак – 100 г  (може и обикновен),

    1-3 скилидки чесън/1-2 стръка пресен чесън,

    50 гр масло (кокосово без аромат или краве),

    Сушен или пресен магданоз на око (за доматите),

    1-2 с.л. зехтин (за доматите),

    Сол и черен пипер на вкус,

    Подправка за риба (по избор) или комбинация от босилек, синап, магданоз, розмарин, мащерка,

    1/2 лимон.

    Приготвяне:

    Рибата се почиства и измива. Натрива се със солта, черния пипер и останалите подправки. Престоява около 15-20 мин. Слага се в йенска тенджера с капак. На дъното поставяме хартия за печене и здобавяме 100 г. бяло вино с вода (50/50). Пече се на предварително загрята до 200 градуса фурна, около 20 мин (зависи от фурната). След това махаме капака, поливате леко с лимоновия сок и връщате във фурната за още 10-15 мин. През това време измиваме и нарязваме спанака и чесъна. Задушаваме в маслото на тиган за няколко мин. Доматите нарязваме на шайби, поставяме в мака тавичка отново върху хартия за печене. Слагаме им зехтин и магданоз и като извадим рибата от фурната, слагаме тях за няколко минути (докато не омекнат). След това в едната половина на чинията слагаме домати и върху тях спанака с чесън. В другата половина слагаме рибата. Избираме дали да сложим като сайд и малко маслини, но това вече е до вкус.

    Ястието е готово!

    Бон Апети!

     

    Пъстърва печена на тиган
    предишна
    Пъстърва печена на грил тиган
    следваща
    Ягодов чийзкейк в чаша
    • 30 мин.
    • За 4
    • Средно трудно
    • 200° С

    Споделете:

    Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
    Пъстърва печена на тиган
    предишна
    Пъстърва печена на грил тиган
    следваща
    Ягодов чийзкейк в чаша

    2 Коментари Скрий коментарите

    Освен с лаврак, тази рецепта може ли да се сготви с друга риба, например ципура?

    Разбира се! Рецептата е подходяща за всякаква морска риба, не само лаврак. Ципура, лефер, ако откриете калкан – още по-добре! Всички морски риби се получават прекрасно с тази рецепта.

    Добавете коментар