Меденки
Инструкции
Меденки любимки, идеални за закуска с чаша топло мляко или почерпка за гости на по кафе.
Продукти:
Яйца – 2 бр.
Мед – 2 с.л. пълни
Захар – 3/4 ч.ч.
Олио – 3/4 ч.ч.
Канела – 1 пакетче
Сода – 1 ч.л.
Брашно – 3 ч.ч.
Приготвяне:
Разбира се, започваме с разбиването на яйцата. Хубаво е да сме ги извадили от хладилника малко преди да ги чукнем в купата. Разбиваме ги хубаво и след това добавяме захарта и меда. Отново разбираме и добавяме олиото. Разбъркваме добре, за да може сместа от яйца, мед и захар да поеме хубаво мазнината. След това добавяме една чаша брашно, заедно с канелата и содата. Започваме да разбъркваме, като постепенно добавяме и останала част от брашното. Когато сместа стане достатъчно гъста я изваждаме от купата и започваме да доомесваме тестото с ръце. Месим докато получим меко тесто.
След като тестото за меденки е готово, отчупваме част от него и го разстиламе на лист, с помощта на точилка, с дебелина около 0,5 см. С ръба чаша или формички за сладки, изрязваме формички от тестото и ги пренасяме с тава за печене, покрита предварително с хартия за печене. Така меденките ни ще се отделят по – лесно от тавата, след изпичането им, както и няма да има опасност да се счупят при изваждането от тавата. Процедираме така и с останало тесто.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 7-8 минути. Меденките са готови, когато придобият кафеникав цвят.