0 0
Никулденски шаран на фурна

Никулденски шаран на фурна

Инструкции

Сподели

Никулденски шаран на фурна – няма такава рибна вкусотия. В интернет е пълно с рецепти за шаран на фурна, но това е най-вкусният вариант. Тайната е в начина му на приготвяне – не се вари в собствения си сос, а се пече. Става все едно, че е печен на пещ. Стана ли Ви интересно. Щом е “Да”, вижте рецептата по-надолу !

Необходими продукти:

  1. Шаран – 1 бр. (около 1,5 – 2 кг.)
  2. Морска сол – 1 кг.
  3. Лук – 1 бр.
  4. Зехтин – 4-5 с.л.
  5. Лимон – 1 бр.
  6. Подправки – сол, девисил, чесън, розмарин

Как да си приготвите никулденски шаран на фурна:

Изберете един цял шаран с тегло около 1,5 – 2 кг. Почистете го от люспите и вътрешностите (запазете си по една люспа за късмет ) и го измийте много добре под течаща вода. Оставете го да се отцеди от водата (може и да го подсушите с кухненска ролка).

Докато се отцежда направете маринатата с която ще овкусим нашият никулденски шаран. В една купа сипете зехтина и прибавете към него ситно нарязана връзка девисил (ако нямате пресен девисил може да ползвате и сушен), щипка розмарин и 2-3 пресовани скилидки чесън. Разбъркайте добре.

Вземете шарана и го посолете отвътре и отвън. Намажете го обилно с дресинга който приготвихме – отново отвътре и отвън. Нарежете един лимон на шайби и поставете няколко от тях в шарана. С помощта на клечки за зъби затворете коремната кухина.

И внимание – сега следва най-важното: в тавата в която ще печете никулденския шаран сипете един пакет морска сол. Тя ще обере всички собствени сосове които си пуска рибата и тя няма да се вари в тях, а ще се пече. Направете дървена скара (аз я правя от няколко шишчета за месо когато нямам подходящи материали) и поставете върху нея овкусената риба. Сложете да се пече във фурната на 180 градуса. Щом се зачерви отгоре извадете тавата и обърнете рибата за да се запече и от другата страна. С това нашият невероятно вкусен никулденски шаран е напълно готов. Консумирайте с приятели и добро настроение!

 

Да Ви е сладко!

Отзиви за рецепти

Все още няма отзиви за тази рецепта, използвайте формуляр по-долу, за да напишете отзива си
паниран хек с хрупкава коричка
предишната рецепта
Паниран хек с хрупкава коричка
Лятна зеленчукова манджа
следващата рецепта
Цял печен картоф на фурна
  • 535 Прегледи
  • 70
  • За 6
  • Лесна
  • 180

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
паниран хек с хрупкава коричка
предишната рецепта
Паниран хек с хрупкава коричка
Лятна зеленчукова манджа
следващата рецепта
Цял печен картоф на фурна

5 Коментари Скрий коментарите

Здравейте, Живко! Надявам се да Ви хареса. Може да сготвите никулденски шаран на фурна и с плънка, ако обичате такава. Успех и весел празник!

В продуктите пише 1 глава лук, за която не се споменава нищо по-надолу в рецептата.

Здравейте! Лукът се нарязва на шайби и се поставя в коремната кухина на рибата преди да я поставите да се пече. Благодаря за коментара. Ще коригираме пропуска.

Добавете коментар