Никулденски шаран на фурна
Инструкции
Никулденски шаран на фурна – няма такава рибна вкусотия. В интернет е пълно с рецепти за шаран на фурна, но това е най-вкусният вариант. Тайната е в начина му на приготвяне – не се вари в собствения си сос, а се пече. Става все едно, че е печен на пещ. Стана ли Ви интересно. Щом е “Да”, вижте рецептата по-надолу !
Необходими продукти:
- Шаран – 1 бр. (около 1,5 – 2 кг.)
- Морска сол – 1 кг.
- Лук – 1 бр.
- Зехтин – 4-5 с.л.
- Лимон – 1 бр.
- Подправки – сол, девисил, чесън, розмарин
Как да си приготвите никулденски шаран на фурна:
Изберете един цял шаран с тегло около 1,5 – 2 кг. Почистете го от люспите и вътрешностите (запазете си по една люспа за късмет ) и го измийте много добре под течаща вода. Оставете го да се отцеди от водата (може и да го подсушите с кухненска ролка).
Докато се отцежда направете маринатата с която ще овкусим нашият никулденски шаран. В една купа сипете зехтина и прибавете към него ситно нарязана връзка девисил (ако нямате пресен девисил може да ползвате и сушен), щипка розмарин и 2-3 пресовани скилидки чесън. Разбъркайте добре.
Вземете шарана и го посолете отвътре и отвън. Намажете го обилно с дресинга който приготвихме – отново отвътре и отвън. Нарежете един лимон на шайби и поставете няколко от тях в шарана. С помощта на клечки за зъби затворете коремната кухина.
И внимание – сега следва най-важното: в тавата в която ще печете никулденския шаран сипете един пакет морска сол. Тя ще обере всички собствени сосове които си пуска рибата и тя няма да се вари в тях, а ще се пече. Направете дървена скара (аз я правя от няколко шишчета за месо когато нямам подходящи материали) и поставете върху нея овкусената риба. Сложете да се пече във фурната на 180 градуса. Щом се зачерви отгоре извадете тавата и обърнете рибата за да се запече и от другата страна. С това нашият невероятно вкусен никулденски шаран е напълно готов. Консумирайте с приятели и добро настроение!
Да Ви е сладко!
5 Коментари Скрий коментарите
Страхотно изглежда, ще го пробвам!
Здравейте, Живко! Надявам се да Ви хареса. Може да сготвите никулденски шаран на фурна и с плънка, ако обичате такава. Успех и весел празник!
В продуктите пише 1 глава лук, за която не се споменава нищо по-надолу в рецептата.
Здравейте! Лукът се нарязва на шайби и се поставя в коремната кухина на рибата преди да я поставите да се пече. Благодаря за коментара. Ще коригираме пропуска.
Много апетитно изглежда, и не е трудно! Ще го пробваме!