0 0
Ориз със зеленчуци

Ориз със зеленчуци

Инструкции

Сподели

Ароматен ориз с хрупкави задушени зеленчуци.

Ориз със зеленчуци е ястие, подходящо както за постно основно ястие, така и като топла гарнитура към всякакви месни ястия. Рецептата е лесна и бърза за изпълнение.

Необходими продукти:

Ориз – 300 г (1 и 1/2 ч.ч.)

Гъби, за предпочитане печурки  – 300 г,

Морков – един голям или два средно големи,

Червена чушка – една средно голяма или две по-малки,

Сладка царевица на зърна – може да е от консерва или замразена, не повече от 140 – 150 г,

Бахар – 3 зърна,

Черен пипер – 1 ч.л.,

Червен пипер – 1 ч.л.,

Сол – 2 ч.л.,

Олио – 5 с.л.,

 

  • Сваряваме ориза предварително, заедно с 1 с.л. сол и 2 с.л. олио. Спазваме съотношението на една чаена чаша ориз да се паднат две и половина – три чаши вода. За предпочитане оризът, който ще готвим да бъде дългозърнест или поне среднозърнест, те са най – лесни за готвене, не се слепват, а и ароматът на дългозърнестия ориз е разкошен. Подробна рецепта как се готви пухкав бял ориз има тук.

 

  • Втората важна стъпка при приготвянето ориз със зеленчуци е задушаването на зеленчуците. Изброените по -горе зеленчуци са основата, приета за приготвянето на ястието. Към тях, стига да имате желание, може да добавите тиквичка, грах или дори патладжан. При приготвянето им следваме определена последователност, като започваме с морковите. Измиваме ги и ги нарязваме на ситни кубчета, ще ги задушим в дълбок и широк съд. Загряваме една супена лъжица мазнина, заедно с една кафена чашка вода и сол. Задушаваме почти до готовност, след това добавяме чушките. При тях процесът не е много дълъг – около пет минути,  след това добавяме царевицата. Най – накрая добавяме гъбите, които са нарязани на средно големи парчета, задушаваме и тях. Най – вероятно печурките ще си пуснат своя сос, който е с превъзходен аромат и ще даде завършеност на ястието.  През целия процес на задушаване разбъркваме енергично продуктите, така че всички се смесят добре и да поемат един от друг ароматите.

 

  •  Тази готова смес със зеленчуци я изсипваме в съда, в който сме варили ориза и разбъркваме отново. Добавяме описаните подправки и готвим още пет-шест минути за да се поемат ароматите от ориза. Сервираме топъл, не оставяме и зрънце за следващия ден, когато вече няма да е толкова вкусен!
свински ребра на фурна
предишна
Мариновани свински ребра на фурна
Пържено свинско месо със сурова туршия
следваща
Пържено свинско месо със сурова туршия
  • 45 мин
  • За 6
  • Средно трудно
  • На умерен котлон

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
свински ребра на фурна
предишна
Мариновани свински ребра на фурна
Пържено свинско месо със сурова туршия
следваща
Пържено свинско месо със сурова туршия

Добавете коментар