Панирана Кладница – хрупкави, ароматни пържени гъби
Инструкции
Панирана Кладница – най – вкусните панирани гъби!
Кладницата е разкошно мезе или гарнитура, а защо не и основно ястие, със зелена салата за гарнитура. Разбира се, в последния случай ще ни трябва двойна порция гъби! Кладницата е една от най – подходящите за паниране гъби, но така можете да сготвите и сърнели, пачи крак, дори култивирани печурки. Изборът е огромен, но все пак ми се струва, че най – вкусна е кладницата. Нежна е и се готви бързо, а рецептата е изпитана и лесна.
Продукти:
Кладница – 500 г,
Яйца – 2 бр,
Бира – около 50 г,
Брашно – 1 ч.ч,
Галета – 1 ч.ч,
Сол – 1 ч.л,
Черен пипер – една щипка
Олио – за пържене – 5-6 с.л.
Приготвяне на панирана кладница:
Внимателно подбираме гъбите при покупката им. Трябва да са набрани скоро, само тогава са вкусни, ако остарее малко, тази гъба става мека, разпада се и много трудно се готви. Измиваме и почистваме гъбите, нарязваме ги на подходящи за паниране парчета. Бланшираме за три минути във вряща вода, подправена с една супена лъжица лимон и 1 ч.л. сол. Веднага след бланширането, за да спрем процеса на варене, ги накисваме в студена вода. След изстиването им отцеждаме водата, подсушаваме ги върху кухненска хартия и пристъпваме към паниране.
Първо подготвяме продуктите за панировка. Брашно – една кафена чаша, разстиламе го равномерно във съда, 2 яйца във втората купа(и малко бира – 50-60г са достатъчни). И в трета купа – една чаена чаша галета, пак равномерно разстиламе. Две яйца обичайно са достатъчни, но е хубаво да си приготвим и трето. Нека да стои до вас, така че ако не ви достигнат първите две, да можете веднага да го чукнете в купата, без да прекъсвате процеса на готвене. Разбира се, можете да използвате и другия известен начин за паниране, по който могат да се приготвят гъбите – с панировъчна каша – паста “Патафри” – всичките продукти за панировката събрани в едно. В този случай галетата отпада, а от яйцата слагаме само белтъците, разбити на пяна. А освен това можем предварително да оваляме гъбите в панировката и да ги замразим или сложим на високо в хладилника, за да бъдат сготвени някой следващ ден.
Овалваме гъбите в панировката – първо брашното, после яйцата и накрая в галетата и когато олиото в съда, в който ще панираме достигне нужната температура, ги потапяме, една по една, като е хубаво да се остави място между тях. Ако готвите в дълбока тенджера, няма нужда да се притеснявате, че ще пръска. Не захлупвайте съда, гъбите ще омекнат и няма да имат хрупкавата коричка, която толкова се харесва на всички. Докато се пържи, кладницата няма нужда да се обръща. Готвим, докато получат златист загар, изваждаме ги с щипка и ги поставяме върху кухненска хартия или решетка, така че да се отцеди ненужната мазнина.
Поднасяне ги още топли, като гарнитура към печени или гриловани меса, а ако са основно ястие, чудесна гарнитура към тях е зелената салата или шопска салата с печени чушки.
Добър апетит!