Печена сьомга с подправки
Инструкции
Печена сьомга с подправки – крехка и сочна отвътре, с ароматна коричка отвън. Прясно филе от сьомга, печено на фурна.
Лесна и изпитана рецепта за печена сьомга, с подготовка само от 5 минути. Подходяща дори и за начинаещи готвачи. Леко и диетично ястие, без добавени мазнини, самата риба е достатъчно богата на чисти такива, особено на модерните Омега-3 мастни киселини.
Въпреки разнопосочните мнения напоследък относно полезността на сьомгата, това е една често изпълнявана рецепта, като единствено важно условие е рибата да е от див улов, а не да е отглеждана в аквакултури, където най-вероятно е наблъскана с хормони или антибиотици. В този случай най – вероятно тя ще е размразена, трябва внимателно да се провери дали е прясна.
Продукти:
Филе от сьомга, с кожа – 800 г,
Домат – 1бр, средно голям,
Зехтин или олио – 3 с.л,
Черен пипер – 1 к.л,
Сол – 1 к.л,
Розмарин – 1 ч.л.
Приготвяне на печена сьомга:
Покриваме дъното на тавата с готварска хартия, която предварително, много тънко е намазана с мазнината, с която сме избрали да печем сьомгата. Нарязваме рибата на порции, поставяме ги в тавата, намазваме ги и отгоре със зехтин. Овкусяваме със солта, черния пипер и малко розмарин, като леко ги втриваме във филето. Сьомгата няма нужда много аромати, те трябва само да допълват вкуса на рибата, който е фин и деликатен. И няма нужда от предварително овкусяване или мариноване. И в никакъв случай не поръсваме предварително с лимон.
Подреждаме върху сьомгата резенчета домат, нарязани на тънко, те ще предпазят месото от изсъхване и ще дадат допълнителна свежест на рибата. Печем сьомгата в предварително загрята фурна, на умерена температура (180°С), за около 20-30 минути, докато получи кафеникав загар. Не използваме вентилатора на фурната, съществува вероятност той да изсуши филето. Ако е добре изпечена рибата, когато я вадим от тавата, кожата и ще остане залепена на фолиото.
Разделяме на порции и сервираме. При поднасяне, порциите сьомга заливаме със сока на половин лимон, като едно – две парченца от него поставяме в порцията, за допълнителен свеж вкус, при желание. Обикновено гарнираме рибата със зелена салата или картофена салата. Поднасяме я заедно с чаша студено бяло вино.
Добър апетит!