0 0
Печена сьомга с подправки

Печена сьомга с подправки

Инструкции

Сподели

Печена сьомга с подправки – крехка и сочна отвътре, с ароматна коричка отвън.  Прясно филе от сьомга, печено на фурна.

 

 Лесна и изпитана рецепта за печена сьомга, с подготовка само от 5 минути. Подходяща дори и за начинаещи готвачи. Леко и диетично ястие, без добавени мазнини, самата риба е достатъчно богата на чисти такива, особено на модерните Омега-3 мастни киселини.

 Въпреки разнопосочните мнения напоследък относно полезността на сьомгата, това е една често изпълнявана рецепта, като единствено важно условие е рибата да е от див улов, а не да е отглеждана в аквакултури, където най-вероятно е наблъскана с хормони или антибиотици. В този случай най – вероятно тя ще е размразена, трябва внимателно да се провери дали е прясна.

 

Продукти:

Филе от сьомга, с кожа – 800 г,

Домат – 1бр, средно голям,

Зехтин или олио – 3 с.л,

Черен пипер – 1 к.л,

Сол – 1 к.л,

Розмарин – 1 ч.л.

 

Приготвяне на печена сьомга:

 

 Покриваме дъното на тавата с готварска хартия, която предварително, много тънко е намазана с мазнината, с която сме избрали да печем сьомгата. Нарязваме рибата на порции, поставяме ги в тавата, намазваме ги и отгоре със зехтин. Овкусяваме със солта, черния пипер и малко розмарин, като леко ги втриваме във филето. Сьомгата няма нужда много аромати, те трябва само да допълват вкуса на рибата, който е фин и деликатен. И няма нужда от предварително овкусяване или мариноване. И в никакъв случай не поръсваме предварително с лимон. 

 Подреждаме върху сьомгата резенчета домат, нарязани на тънко, те ще предпазят месото от изсъхване и ще дадат допълнителна свежест на рибата. Печем сьомгата в предварително загрята фурна, на умерена температура (180°С), за около 20-30 минути, докато получи кафеникав загар. Не използваме вентилатора на фурната, съществува вероятност той да изсуши филето. Ако е добре изпечена рибата, когато я вадим от тавата, кожата и ще остане залепена на фолиото.

 Разделяме на порции и сервираме. При поднасяне, порциите сьомга заливаме със сока на половин лимон, като едно – две парченца от него поставяме в порцията, за допълнителен свеж вкус, при желание. Обикновено гарнираме рибата със зелена салата или картофена салата. Поднасяме я заедно с чаша студено бяло вино.

 

Добър апетит!

предишна
Баница със спанак и сирене
  • 30 мин
  • За 4
  • Лесна
  • 180°С

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
предишна
Баница със спанак и сирене

Добавете коментар