0 0
Печени тиквички на фурна

Печени тиквички на фурна

Характеристика:

    Инструкции

    Сподели

    През пролетта на пазара има разкошни пресни български тиквички, които изпечени на фурна са разкошни, направо да си оближеш пръстите. В нашето семейство избягваме пърженото, особено когато е в обилна маслена баня. Затова сме се специализирали в направата на печени тиквички на фурна. А като ги залеем с лекия млечен сос, който правим, стават неустоими. И малко копър отгоре… Имаме една огромна тава, която е плитка, за сметка на това широка, но въпреки това тиквичките стигат само за четирима. Но ако веднага я заредим с нови тиквички, вече ще можем да нагостим и гостите…

     

    Продукти:

    Тиквички – 3 бр, средно големи,

    Брашно – 1 ч.ч,

    Сол – 1 к.л,

    Олио – 3 с.л,

     

    За млечния сос:

    Кисело мляко 300 г

    Чесън – 2 – 3 скилидки,

    Сирене – около 50 г,

    Черен пипер на вкус,

    Сол на вкус,

     

    Приготвяне на печени тиквички на фурна:

    Измиваме тиквичките и ги обелваме. Не пропускаме обелването, тъй като голямата част от нитратите в този зеленчук се съдържат в кората им. При беленето отрязваме задния край, но дръжката запазваме, за да можем за нея да държим тиквичката, докато я режем на шайби. Нарязваме на резени, с дебелина около три до четири милиметра.

    В широка купа добавяме по няколко тиквички, поръсваме с брашно и сол, разбъркваме добре, така че сместа да покрие плътно от двете страни резените тиквички. Подреждаме в тавата набрашнените, добавяме в купата нова порция, поръсваме с брашно и сол, разбъркваме, подреждаме и тях в тавата. И така, докато оваляме всичките.

    При подредбата в тавата ги застъпваме една с друга, но не повече от 4-5 мм. След като тиквичките са подредени, при нужда, със сито можем да добавим върху тях още малко брашно. Поръсваме с тънка струйка мазнина, с олио резултатите стават най – добри.

    Тиквички на фурна

    Загряваме предварително фурната на 200 градуса и печем докато получат кафеникав загар. Печем без вентилатор, повдигаме решетката на фурната няколко степени нагоре, почти до средно положение. Ако оставим тавата с тиквичките на най-ниското положение, благодарение на мазнината която добавихме, по – голямата част от която ще се е стекла на дъното, тиквичките ще се изпекат, по-скоро изпържат отдолу, а отгоре ще останат сурови. Поради тази причина повдигаме решетката няколко степени, за да може да усилим огъня отгоре и да намалим този отдолу. Така тиквичките ще се изпекат равномерно от двете страни.

    Тиквички на тава

     

    Междувременно приготвяме млечния сос. При желание към него можем да добавим за още по богат аромат и една лъжица майонеза. Млечният сос, който ние правим със сигурност е далеч от оригиналната рецепта, но пък за сметка на това е проверен във времето и децата в къщи го обожават. В соса не добавяме копъра, а с него поръсваме готовата порция.

     

    Разпределяме печените тиквички на порции, заливаме ги с желаното количество млечен сос, поръсваме със ситно нарязания копър. Това разделение на млечния сос от копъра го направихме вкъщи, тъй като синът ми не обича копър. По този начин можем да задоволим неговото желание, а останалите да си получат тази ароматна подправка към млечния сос и тиквичките.

    Добър апетит!

     

    П.С. Някои неща, с които трябва да се съобразяваме при приготвяне на печени тиквички на фурна:

    • 3 средно големи тиквички, които изпичаме се смаляват наполовина. Това е порция за двама човека, в най-добрия случай за трима.
    • В повечето рецепти количеството тиквички се упоменава около килограм и повече, за това количество няма толкова голяма тава, в която да ги подредим и която да се събере във фурната.
    • Подправяме соса само с две, максимум три скилидки чесън, тъй като днешният е много лют, но си спомням годините когато в този сос слагахме по шест-седем скилидки, почти цяла глава чесън.

     

    „Силиконова Подложка за мивка“

    BGN 5.16

    Купи сега

    с безплатна доставка

    Печена сьомга
    предишната рецепта
    Печена сьомга с подправки
    Пържени тиквички на Еър фрайър
    следващата рецепта
    Пържени тиквички в Еър фрайър
    • 45 мин
    • За 2
    • Лесна
    • 200 °C

    Споделете:

    Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
    Печена сьомга
    предишната рецепта
    Печена сьомга с подправки
    Пържени тиквички на Еър фрайър
    следващата рецепта
    Пържени тиквички в Еър фрайър

    Добавете коментар