0 0
Постна питка

Постна питка

Инструкции

Сподели

Понякога се налага да правим постни питки. Ние я приготвяме по време на пости и за бъдни вечер. Нашата постна питка е с мая, въпреки, че някой я приготвят със сода за хляб. Но содената питка трябва да се изяде веднага, докато тази с мая може да престои и пак си е хубава.

Необходими продукти:

Брашно 700 гр.

Мая 1/2 кубче или 1/2 пакетче суха мая

Хладка вода около 400 мл

Захар 1 ч. л.

Сол   1 ч. л.

Олио  1-2 с. л.

Оцет   1 с. л.

Начин на приготвяне на постна питка:

Най-напред в една купичка слагаме маята (ако е на кубче я разтрошаваме), 1 ч. л. захар, и половината от предварително затоплената вода (до около 40 ℃). Оставяме за около 10-15 мин. да се развие маята. През това време в една тава пресяваме брашното, правим в средата кладенче, в което поставяме солта, олиото, оцета, вече готовата и шупнала мая и хладката вода. Започваме да замесваме всичко докато се оформи тестото. Ако е необходимо в процеса на месене поръсваме малко с брашно. Трябва да се получи едно меко тесто, което поставяме в дълбок съд, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло за около 40-50 мин.

След това премесваме наново тестото. Подмазваме тавата, в която ще печем питката с мазнина (олио) и слагаме тестото, като го натискаме с ръка хубаво, така че да се запълни дъното на тавата. С една вилица набождаме навсякъде тестото. Това се прави с цел да не се напука кората на питката при печенето. Покриваме отново с кърпа и оставяме питката да втаса на топло докато си увеличи обема 2 пъти (за около 30-40 мин.). Малко преди да сложим питка да се пече, включваме фурната на 180 ℃ да загрее. Слагаме да се пече в предварително загрятата фурна. В началото за около 20 – 30 мин. печем на долен и горен реотан, а след това който има вентилатор може да го включи като намали температурата на 170 ℃. След 40-45 мин. постната питка е готова. Изважда се от тавата и се увива в 2 кърпи за да омекне. Може да се сложи на някаква решетка, за да не се изпоти отдолу.

Добър апетит и наздраве.

Време за приготвяне: 3 часа.

Порции: 6-8 човека.

Бъркани яйца
предишна
Бъркани яйца на тиган, с масло и прясно мляко
Кладница - панирана гъба
следваща
Панирана Кладница – хрупкави, ароматни пържени гъби
  • 3 часа
  • За 6
  • Средно трудно

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
Бъркани яйца
предишна
Бъркани яйца на тиган, с масло и прясно мляко
Кладница - панирана гъба
следваща
Панирана Кладница – хрупкави, ароматни пържени гъби

Добавете коментар