Скумрия на фурна
Инструкции
Рибата е една много вкусна и полезна храна. Но за съжаление в нашето семейство се сещаме рядко за нейното приготвяне. Повода да опиша тази рецепта е Никулден. Знам, че се яде главно шаран или друга риба с люспи, но ние сме фенове на скумрията и я приготвихме по традиционен начин.
Необходими продукти за скумрия на фурна:
Скумрии 3 бр.
Лимон 1 бр.
Сол на вкус
Олио 3-4 с. л.
Черен пипер ½ к. л.
Начин на приготвяне на скумрия на фурна:
Важно е скумрията да е едра, за да стане сочна и вкусна. В конкретния случай разполагахме с охладена скумрия. Може да се ползва и замразена, като преди приготвянето тя се размразява. Изчистваме рибата от главата и вътрешностите. Разполовяваме я на две по дължината, като движим ножа по главната кост на скумрията. Измиваме я, като премахваме и тъмната ципа, която е в частта след главата. Тя горчи и е важно да бъде премахната. Подмазваме с олио тавичката, в която ще печем скумрията и я постиламе с хартия за печене. Нареждаме скумриите с отрязаната част нагоре, поливаме малко с олио, поръсваме със сол и черен пипер. Слагаме да се пече на 200 ℃ за около 30-40 мин. докато хване загар. Не препичайте рибата, за да не стане суха. Поднася се с резенчета лимон и гарнитура по желание.
Добър апетит и наздраве!
Време за приготвяне: 45-50 мин.
Порции: 3, ако всеки яде по цяла риба.