0 0
Уникална домашна питка

Уникална домашна питка

за всеки повод

Инструкции

Сподели

Уникална домашна пика – от както имаме внучета в къщи се прави само тази питка. Даже вече малката ми дъщеря (тя е на 15 г.) я прави и се получава наистина уникално. Искам да отбележа, че резултата е една голяма питка, която се пече в тава с диаметър около 28-30 см. и височина 10 см. Специално за случая съм си купил подходяща тава. Ще опиша подробно рецептата.

Необходими продукти за уникална домашна питка:

Брашно 1.2 кг

Яйца 3-4 бр.

Мая 1 кубче или 1 пакетче суха мая

Прясно мляко 1 ч. ч.

Кисело мляко 1 кофичка

Сол 1 супена лъжица (на вкус)

Захар 1 ч. л.

Масло 1 малко пакетче

Начин на приготвяне на уникалната домашна питка:

Най-напред в една по-голяма купичка слагаме маята (ако е на кубче я разтрошаваме), захарта, 3 с. л. брашно и предварително затопленото прясно мляко( до около 40 ℃). Разбъркваме хубаво, така че да се получи рядка кашичка, покриваме с една кърпа и оставяме за около 15-20 мин. да се надигне. През това време в една по-голяма тава пресяваме брашното, правим в средата кладенче, в което поставяме яйцата (жълтъка на едното яйце отделяме, за да намажем питката преди да я сложим във фурната), солта, киселото мляко  и вече готовата мая. Започваме да замесваме всичко и като се оформи тестото, продължаваме да го месим, като си топим ръцете в предварително разтопеното масло. Ако е необходимо в процеса на месене поръсваме малко с брашно. Трябва да се получи едно меко тесто, което поставяме в дълбок съд, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло за около 40-50 мин.

Уникална домашна питка (5)

След това премесваме наново тестото и го разделяме на около 15 еднакви парчета. Подмазваме тавата, в която ще печем питката с мазнина (може масло или олио). Всяко парче разточваме с ръце на въженце, което връзваме на възел и ги редим в тавата едно до друго .

Снимката ще ви подскаже как точно се случва това.

Уникална домашна питка (4)

Покриваме отново с кърпа и оставяме на топло да втаса питката докато си увеличи обема 2-3 пъти. Малко преди да сложим питка да се пече, включваме фурната на 180 ℃  да загрее. Когато питката изпълни обема на тавата я мажем с разбития с малко олио жълтък и я слагаме да се пече в предварително загрятата фурна.

Уникална домашна питка (3)

В началото за около 20 мин. печем на долен и горен реотан, а след това който има вентилатор може да го включи като намали температурата на 170 ℃. След 1 ч. нашата уникална домашна питка е готова. Изважда се от тавата и се увива в 2 кърпи за да омекне. Може да се сложи на някаква решетка, за да не се изпоти отдолу.

Уникална домашна питка (2)

Добър апетит и наздраве.

Време за приготвяне: 4-5 часа.

Порции: Ако всеки яде по едно парче (което е невъзможно, защото е много вкусна и всеки посяга втори път) – за 15 човека.

Забележка: след второто премесване вместо да точим с ръце на въженца всяко пърче, може да се разточват на дебела кора, която се маже с масло и се навива на тънко руло и пак се връзват на фльонги. Така уникалната питка става още повече на „конци“.

Сочна домашна лазаня
предишна
Сочна домашна лазаня
Сочни пържени кюфтета
следваща
Сочни пържени кюфтета
  • 4-5 часа
  • За 15
  • Средно трудно
  • 170 ℃

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
Сочна домашна лазаня
предишна
Сочна домашна лазаня
Сочни пържени кюфтета
следваща
Сочни пържени кюфтета

Един коментар Скрий коментарите

Добавете коментар