Домашен сироп от бял бъз
Инструкции
Белият бъз е дървесно растение, един от десетките различни видове в разнообразния род Sambucus.
Най-голям интерес буди цветът на белия бъз, който цъфти през май и юни, ухае много приятно и носи много ползи за здравето.
Белият бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство не само в природната, но и в класическата медицина у нас и по света.
Той има противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно, антибактериално, диуретично (отводнително), лаксативно,
обезболяващо; инсулиноподобно, антиалергично действие и др.
А сега да си направим любимия сироп.
Необходими продукти за една доза:
10 цвята от бял бъз;
1 литър вода;
1 кг. захар;
1 лимон;
1 п. лимонена киселина
Начин на приготвяне на домашен сироп от бял бъз:
Цветовете на бъза се почистват и измиват. В голям съд се поставят измитите цветове и се заливат с водата. Разбъркват се и се оставят в хладилник за 24 часа, като от време на време се разбъркват.
Лимоните се измиват добре, защото се ползват цели с кората. Нарязват се на кубчета и се добавят в съда, в който сме поставили цветовете и водата.
Разбърква се и се оставя в хладилник за 24 часа, като от време на време се разбърква.
Сместа се прецежда, останалите в цедката лимони и цветове се изцеждат с помощта на тензух.
Към получената ароматна смес от бъз се добавя захар и лимонена киселина.
Сместа се завира на котлона до като захарта се разтопи.
Получения сироп се разбърква и се пълни, докато е горещ в шишенца с метални капачки.
Затварям ги добре и ги оставям да изстинат. Не се нуждаят от стерилизация, защото се пълнят горещи.
Така готовият домашен сироп от бял бъз може да издържи до следващата година.
Преди консумация разреждам с вода до желания вкус, добавям резенче пресен лимон и листенца прясна мента.
В горещите дни добавям кубчета лед. Сиропът е невероятно ароматен, разхлаждащ и с много приятен вкус.