Козуначени кифлички с мармалад
Инструкции
Скоро наближава най-хубавият християнски празник Великден и идва време да се сетим за вкусните и уханни козунаци. Днес ще Ви представя една рецепта за козуначени кифлички, любима на цялото семейство. Подходящи са за закуска и за следобедния чай или кафе, за празник и делник. Хубаво е винаги да ги имате, защото са страхотни.
Необходимите продукти:
1 кубче прясна мая
4 яйца
1 ч. ч. захар
400 мл. топло прясно мляко
4-5 ванилии
настъргана кора на 1 лимон (може и лимонова есенция)
200 мл. разтопено краве масло
1 кг. брашно
мармалад (от къпини, малини, ягоди, сини сливи и др., по ваш вкус)
Начин на приготвяне на козуначени кифлички с мармалад:
Маята се разбърква с 1 к. ч. прясно мляко, 1 ч. л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да удвои обема си. Тогава се разбиват яйцата със захарта много добре. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за 1 час. След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и тестото се до измесва с него, докато започне да образува мехури.
Разделя се на 5 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на дълги триъгълници (от центъра към краищата). Всяко триъгълниче се взима, дооформя се и в единия му край (в основата) се слага мармалад по 1 ч.л. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка.
Готовите кифлички се подреждат в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, защото предстои да втасат. Оставят се на топличко да втасат, след което се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват с бяла кристална захар.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. След като са изпечени, се изваждат от тавата и се оставят да изстинат. Съхраняват се в торбички, за да не изсъхнат прекалено бързо. Да Ви е сладко!