
Панирано филе от риба “Треска”
Инструкции
Панирано филе от риба “Треска” – получава се невероятно вкусно, крехко и сочно. Освен това тази риба е изключително богата на витамини и минерали и по нищо не отстъпва на скъпите й събратя в магазините 🙂 . Как да си я сготвите сами в къщи ще разберете от долните редове!
Необходими продукти:
- Филе от риба треска – 1 кг.
- Яйца – 2 бр.
- Галета
- Подправки – девисил, риган, черен пипер, сол
- Зехтин – 4-5 с.л.
- Олио за пържене.
Начин на приготвяне на панирано филе от риба “Треска”:
Първо трябва да подготвим рибата. Измийте я под течаща вода и ако са останали някакви остатъци от кожата ги премахнете, след което я оставете да се отцеди от водата. Ако нямате време може да я подсушите с няколко листа от кухненско руло.

Нарежете филето на парчета с подходяща големина според вашите предпочитания и поставете парчетата в една по-дълбока купа за да ви е лесно после при овкусяването. Добавете в купата зехтина /макар рибата да е крехка, по принцип Треската е суха риба, така, че малко мазнинка ще й се отрази добре 🙂 /. Поръсете с подправките според вкуса ви и объркайте добре, така че да се разнесат равномерно по парчетата.

Време е за панировката! В подходящ съд разбийте двете яйца, а в отделна чиния изсипете галетата. Вземете едно парче от рибата и го оваляйте в галетата, после в разбитите яйца и отново в галетата. Повторете процедурата и с останалите филета.

Докато овалвате парчетата риба в панировката поставете на котлона един тиган и сипете в него олио да загрява /за да разберете дали е готово може да пуснете в него малко панировка – трябва да започне да цвърчи/. Щом е достатъчно загрято маслото поставете в него рибата да се пържи и намалете леко силата на котлона /в противен случай има опасност панировката да прегори, а месото да остане полу сурово/. Пържете докато се получи златиста коричка /за около 3-4 минути/ и обърнете парчетата за да се изпържат и от другата страна. Извадете ги от тигана и ги поставете върху предварително застлана с кухненска ролка тавичка /хартията ще обере излишната мазнина/. Сервирайте с подходяща гарнитура според сезона. Да ви е сладко!
Ако тази рецепта ви е харесала опитайте и другите ни рецепти за риба и морски продукти!