0 0
Печено свинско с ябълкова глазура

Печено свинско с ябълкова глазура

Инструкции

Сподели

Печено свинско с ябълкова глазура – приготвям тази рецепта по специални поводи. Ястията от свински врат винаги се оказват много вкусни и особено меки, благодарение на комбинацията от месо и малко количество мазнини. Тук за калории няма да си говорим 😊! Получава се нежно и сочно, наситено с аромати на билки и чесън. Такова месо е вкусно и горещо, и студено, и върви добре с всяка гарнитура.

Необходими продукти:

  1. Свински врат – 1,5 – 1,8 кг.
  2. Чесън – 1 глава
  3. Моркови – 2 бр.
  4. Червено вино – 250 – 300 мл.
  5. Олио – за запечатване
  6. Подправки – сол, черен и червен пипер

За глазурата:

  1. Ябълков сок – 0,5 л.
  2. Кетчуп – 100 мл.
  3. Подправки – дафинов лист, черен пипер на зърна, розмарин, канела (на върха на ножа), няколко скилидки чесън,

Начин на приготвяне на печено свинско с ябълкова глазура:

Измийте свинския врат и го подсушете. Шпиковайте го равномерно от всички страни с предварителното почистените и нарязани чесън и моркови, след което го оваляйте в подправките.

Вземете един достатъчно голям тиган и сипете в него олиото. След като мазнината загрее силно, запечете в нея свинския врат равномерно от всички страни. Така месото ще остане много сочно и крехко при печенето му.

запечатване на свинско месо

Сложете го в подходяща по-дълбока тава и добавете 250 – 300 мл. червено вино. Намажете месото с глазурата и поставете да се пече във фурната на 180 градуса (при фурни с вентилатор 160 градуса). Периодично поливайте месото със соса от тавата и мажете с глазурата. Печете един час, след което обърнете месото, намалете температурата на фурната с 20 градуса и печете още един час, като не забравяйте да го поливате периодично със соса и да го мажете с глазурата. С това вашето печено свинско с ябълкова глазура е готово. Да ви е сладко!

Начин на приготвяне на глазурата:

Сложете съставките за глазурата в тенджера и старателно ги разбъркайте. Сложете тенджерата на котлона да ври на бавен огън, като периодично разбърквате сместа. Варете докато консистенцията стане гъста като боза.

Бележки: Може вместо свински врат да използвате и месо от бут. За да ви е по-лесна обработката, може да разрежете месото на две равни части. Може да използвате и други подправки според вашия вкус и предпочитания. При обръщането на месото не използвайте остри предмети за да не пробиете образувалата се фина коричка и да изтекат соковете му.

Разгледайте и други кулинарни шедьоври със свинско месо.

баница с кашкавал и сирене
предишна
Баница с кашкавал и сирене
принцеси с кайма и кашкавал
следваща
Принцеси с кайма и кашкавал
  • 180
  • За 8
  • Средно трудно
  • 180

Споделете:

Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
баница с кашкавал и сирене
предишна
Баница с кашкавал и сирене
принцеси с кайма и кашкавал
следваща
Принцеси с кайма и кашкавал

Добавете коментар