Печено свинско с ябълкова глазура
Инструкции
Печено свинско с ябълкова глазура – приготвям тази рецепта по специални поводи. Ястията от свински врат винаги се оказват много вкусни и особено меки, благодарение на комбинацията от месо и малко количество мазнини. Тук за калории няма да си говорим 😊! Получава се нежно и сочно, наситено с аромати на билки и чесън. Такова месо е вкусно и горещо, и студено, и върви добре с всяка гарнитура.
Необходими продукти:
- Свински врат – 1,5 – 1,8 кг.
- Чесън – 1 глава
- Моркови – 2 бр.
- Червено вино – 250 – 300 мл.
- Олио – за запечатване
- Подправки – сол, черен и червен пипер
За глазурата:
- Ябълков сок – 0,5 л.
- Кетчуп – 100 мл.
- Подправки – дафинов лист, черен пипер на зърна, розмарин, канела (на върха на ножа), няколко скилидки чесън,
Начин на приготвяне на печено свинско с ябълкова глазура:
Измийте свинския врат и го подсушете. Шпиковайте го равномерно от всички страни с предварителното почистените и нарязани чесън и моркови, след което го оваляйте в подправките.
Вземете един достатъчно голям тиган и сипете в него олиото. След като мазнината загрее силно, запечете в нея свинския врат равномерно от всички страни. Така месото ще остане много сочно и крехко при печенето му.
Сложете го в подходяща по-дълбока тава и добавете 250 – 300 мл. червено вино. Намажете месото с глазурата и поставете да се пече във фурната на 180 градуса (при фурни с вентилатор 160 градуса). Периодично поливайте месото със соса от тавата и мажете с глазурата. Печете един час, след което обърнете месото, намалете температурата на фурната с 20 градуса и печете още един час, като не забравяйте да го поливате периодично със соса и да го мажете с глазурата. С това вашето печено свинско с ябълкова глазура е готово. Да ви е сладко!
Начин на приготвяне на глазурата:
Сложете съставките за глазурата в тенджера и старателно ги разбъркайте. Сложете тенджерата на котлона да ври на бавен огън, като периодично разбърквате сместа. Варете докато консистенцията стане гъста като боза.
Бележки: Може вместо свински врат да използвате и месо от бут. За да ви е по-лесна обработката, може да разрежете месото на две равни части. Може да използвате и други подправки според вашия вкус и предпочитания. При обръщането на месото не използвайте остри предмети за да не пробиете образувалата се фина коричка и да изтекат соковете му.
Разгледайте и други кулинарни шедьоври със свинско месо.