Пълнозърнест хляб в хлебопекарна
Инструкции
Пухкав домашен пълнозърнест хляб в хлебопекарна, приготвен с прясна мая. С хрупкава коричка отвън, ароматен, пухкав и мек отвътре.
Да се приготви хляб в хлебопекарна с пълнозърнесто брашно е изключително лесно, нужно е само да разполагаме с качествено брашно.
Когато приготвяте такъв домашен хляб знаете какво съдържа, вие подбирате продуктите, които ще вложите и можете да проверите качеството на всеки един от тях, не добавяте оцветители, набухватели(освен маята, разбира се).
Рецептата, която изпълнихме е за голям пълнозърнест хляб – 1 кг. В нея се използват бяло брашно тип 500 и пълнозърнесто брашно тип 1850(наричано още “Грахам”) в равни количества. Средна степен на изпичане, ако искате по-хрупкава коричка, нагласете машината за хляб на степен за максимално изпичане. Готвихме на стайна температура, затова нямаше нужда да подгряваме водата.
Редът, в който сложихме продуктите:
Олио – 1 супена лъжица
Вода – 360 милилитра
Сол – 2 чаени лъжици
Захар – 1 супена лъжица
Бяло брашно – 300 г
Пълнозърнесто брашно – 300 г
Половин пакетче прясна мая – 20 г
Програмата за пълнозърнест хляб наистина е дълга, над три часа и половина. Хубаво е, че машината за хляб сама си върши работата. След свършване на печенето вадим тавичката(кошничката) с хляба от машината за хляб, за да изстине за десетина минути и вадим хляба от нея, за да не овлажнява. Отстраняваме бъркалките, ако са останали в хляба.
По желание в хляба можем да добавим ядки, след сигнала за допълнителни продукти. Подходящи са белени тиквени семки, сусам, ленено семе, дори и екзотичните сушени домати. Също може да се пробват двата вида брашно в различни пропорции. Колкото повече пълнозърнесто брашно слагаме в машината за хляб, толкова по-малко ще бухва хляба. А рецепта за бял хляб в хлебопекарна можете да видите тук.
Един коментар Скрий коментарите
В къщи направихме хляба по тази рецепта, единствено заменихме прясната мая със едно пакетче суха мая, хлябът дори бухна още повече от този на снимката.