0 0
Пълнозърнест хляб в хлебопекарна

Пълнозърнест хляб в хлебопекарна

Характеристика:

    Инструкции

    Сподели

    Пухкав домашен пълнозърнест хляб в хлебопекарна, приготвен с прясна мая. С хрупкава коричка отвън, ароматен, пухкав и мек отвътре.

    Да се приготви хляб в хлебопекарна с пълнозърнесто брашно е изключително лесно, нужно е само да разполагаме с качествено брашно.
    Когато приготвяте такъв домашен хляб знаете какво съдържа, вие подбирате продуктите, които ще вложите и можете да проверите качеството на всеки един от тях, не добавяте оцветители, набухватели(освен маята, разбира се).
    Рецептата, която изпълнихме е за голям пълнозърнест хляб – 1 кг. В нея се използват бяло брашно тип 500 и пълнозърнесто брашно тип 1850(наричано още “Грахам”) в равни количества. Средна степен на изпичане,  ако искате по-хрупкава коричка, нагласете машината за хляб на степен за максимално изпичане. Готвихме на стайна температура, затова нямаше нужда да подгряваме водата.

    Редът, в който сложихме продуктите:
    Олио – 1 супена лъжица
    Вода – 360 милилитра
    Сол – 2 чаени лъжици
    Захар – 1 супена лъжица
    Бяло брашно – 300 г
    Пълнозърнесто брашно  – 300 г
    Половин пакетче прясна мая – 20 г

     

    Програмата за пълнозърнест хляб  наистина е дълга, над три часа и половина. Хубаво е, че машината за хляб сама си върши работата. След свършване на печенето вадим тавичката(кошничката) с хляба от машината за хляб, за да изстине за десетина минути и вадим хляба от нея, за да не овлажнява. Отстраняваме бъркалките, ако са останали в хляба.

     

    1

    По желание в хляба можем да добавим ядки, след сигнала за допълнителни продукти. Подходящи са белени тиквени семки, сусам, ленено семе, дори и екзотичните сушени домати. Също може да се пробват двата вида брашно в различни пропорции. Колкото повече пълнозърнесто брашно слагаме в машината за хляб, толкова по-малко ще бухва хляба. А рецепта за бял хляб в хлебопекарна можете да видите тук.

    Пиле с ориз
    предишна
    Пиле с ориз
    Пъстра салата с печени зеленчуци
    следваща
    Пъстра салата с печени зеленчуци
    • 210 минути
    • За 6
    • Лесна
    • според хлебопекарната

    Споделете:

    Или можете просто да копирате и споделяте този URL адрес
    Пиле с ориз
    предишна
    Пиле с ориз
    Пъстра салата с печени зеленчуци
    следваща
    Пъстра салата с печени зеленчуци

    Един коментар Скрий коментарите

    В къщи направихме хляба по тази рецепта, единствено заменихме прясната мая със едно пакетче суха мая, хлябът дори бухна още повече от този на снимката.

    Добавете коментар