Свински джолан с картофи
Инструкции
Свински джолан с картофи, м….. Една от любимите ми храни когато трябва да се представя като факир в кухнята. Приготвя се сравнително лесно, не отнема много време и се получава винаги както трябва, дори и първия път 😊!
Необходими продукти:
- Свински джолан с кост – 1,5-2 кг.
- Картофи – 1 кг.
- Лук – 1 бр.
- Подправки – сол, черен пипер, розмарин, дафинов лист, бахар
- Олио – 2-3 с.л.
Начин на приготвяне на Свински джолан с картофи:
Първо изберете джолана – нека да е средно голям около 1,5 – 2 кг., с кост. Измийте го и го сложете в тенджера в която ще го варите. Аз използвам тенджера под налягане защото се сварява бързо, но ако нямате такава или имате време може да го сварите и в обикновена тенджера. Ако е на бавен огън още по-добре 😊! Преди да заври ще трябва да го препените, тъй като и колкото добре да сте го измили в месото остава малко кръв, която започва да се отделя под формата на пяна. Щом отстраните пяната добавете във водата една глава лук разрязана на няколко парчета, няколко зърна черен пипер и бахар, един дафинов лист и посолете на вкус. Оставете да заври след което намалете силата на котлона на средно положение.
Докато свинският джолан се вари, обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на по едри парчета. Поставете ги в купа със студена вода. Когато месото стане готово, извадете го от тенджерата и го поставете в средата на една йенска тенджера. Наредете около него отцедените картофи и ги овкусете с олиото, сол, розмарин и млян черен пипер по ваш вкус. Затворете с капака и поставете ястието да се пече във фурна на 180 градуса докато се зачервят картофките. С това нашият Свински джолан с картофи на фурна е напълно готов. Приятен апетит!
Ако тази рецепта ви е харесала, можете да опитате да сготвите и другите ни вкусни, и лесни рецепти за основни ястия с месо!