
Тесто за пица
Инструкции
Любители сте на пица, но се чудите как да си направите сами тестото. И то така, че да се получи тънко и хрупкаво, както в истинска италианска пицария. Тайната е в доброто измесване. Тестото за домашна пица трябва да отговаря на главния критерий за тесто за пица, а именно да бъде еластично, за да може добре да го разтеглим с ръце и да получим тънка кора. Тестото се прави лесно и практически няма какво да се обърка. Всички съставки просто се смесват. А щом е готово тестото, то каква пица ще си направите вече всичко зависи от вас и от въображението Ви. И така, да започваме!
Необходими продукти:
- Брашно – 250 гр.
- Вода – 125 мл.
- Суха мая – 1 ч.л. (7 грама)
- Сол – 1 ч.л.
- Захар – 1 ч.л.
- Зехтин – 2 с.л.
Начин на приготвяне на тесто за пица:
Вземете една купа в която ще ви бъде удобно да разбъркате тестото и поставете в нея необходимото количество вода /желателно да е топла, но не и гореща, защото при температура над 50°С дрождите умират/, прибавете маята, солта и захарта и разбъркайте с помощта на лъжица до пълно разтваряне на маята. Пресейте брашното през сито (така ще се обогати с кислород и ще подобри качеството на тестото) и го добавете в купата. И сега следва най-важното – добре да замесим нашето тесто. Започваме да замесваме тестото докато се получи меко, но не лепкаво тесто. Добавяме зехтина и продължаваме да месим докато тестото го поеме. В резултат тестото трябва напълно да спре да се лепи по ръцете ви и плота. Ако трябва добавете още малко брашно и отново добре измесете. Готовото тесто оформете на топка и го оставете да втаса /трябва да удвои обема си/ за около 30 минути на топло място, покрито с фолио за да не хване коричка.
С това нашето тесто за пица е готово и от вас остава само да развихрите фантазията си за плънката която ще поставите отгоре. А за да ви е по-лесно можете да черпите идеи от нашите рецепти за вкусни пици!
16 Коментари Скрий коментарите
Здравейте, благодаря за прекрасната рецепта. Направих тестото точно по същия начин и стана уникално.
Здравейте, Михаела. Радвам се, че сте останала доволна от рецептата за Тесто за пица. Може да разгледате и другите ни рецепти – всички са лично сготвени от авторите и резултатите са гарантирани!
Рецептата е страхотна!!!
Точна рецепта
6+++
Много сполучлива рецепта! Благодаря! Получи се пица с хрупкава коричка и мек блат, нетестен, вкусен, мек и хубав. Благодаря!
Защо все ми малее течността?
Не би трябвало.
Много доволен
Маята 1 ч.л. ли е или 7 грама?
1 ч.л е напълно достатъчна за това количество брашно.
А за няколко пици, удвояват ли се продуктите
По принцип да. С посочените продукти можете да направите една голяма или две по-малки пици.
Колко време трябва да се пече тестото, след като си приготвим всичко върху пицата?
Здравейте, Петя. Печете докато краищата на пицата се зачервят.
хрупкава коричка, тънко тесто, приятен вкус – получи се перфектно