
Тиквички с кайма – пълнени кръгли тиквички на фурна
Инструкции
Тиквички – идеални са за пълнене и са изключително вкусни! С кайма и кашкавал, с кашкавал и извара, а тези, които най – много обичаме са напълнени с кайма и ориз.
Пресни кръгли тиквички, изпечени до съвършенство – ще направят вечерята ни изключително вкусна, с ниско съдържание на въглехидрати и без глутен. Тиквички, пълнени с кайма и ориз е класическо ястие, което винаги предизвиква овации при поднасянето му. Особено добър избор е през лятото, когато градините на всички са препълнени с такива!
Тези тиквички имат еднакви вкусови качества като дългите, които са обичайно разпространени в България. Различават се единствено по формата си. Обичайно, когато готвим тиквичките е да обелим повърхностния слой, особено когато са купувани от магазин, а не са домашни. Но за да се получат красиви снимките на тази рецепта пропуснахме това действие и не ги обелихме. В зависимост от желанието ви и вкуса ви тиквичките могат да бъдат издълбани почти до кората или обратно – тогава остава повече „месо“ по тях, въпрос на лична преценка и желание.
Продукти за тиквички с кайма и ориз:
Тиквички – 6 бр.
Кайма – смес телешка и свинска – 400г,
Ориз – 1 к.ч(150-200г),
Лук – 1 средно голяма глава,
Домати – 1 бр. или 150-200 смлени,
Чесън – 1 скилидка,
Чубрица – 1 ч.л.,
Олио, сол, червен пипер, черен пипер -на вкус.
И така, как се приготвят пълнени тиквички с кайма и ориз:
Плънката:
Загряваме олиото в широк и дълбок тиган, добавяме ситно нарязаните лук и чесън и задушаваме, докато станат прозрачни. Добавяме каймата, за предпочитане е смес от телешка и свинска или изцяло телешка. Ако е телешка трябва да добавим малко повече мазнина към нея. Или заедно със лука да задушим малко наситнена сланина или пушен бекон, така плънката ни няма да е суха. Увеличаваме малко котлона и енергично разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Добавяме почистения и измит ориз, настърганите домати. Ако нямате пресни домати перфектна работа върши и 150 г доматен сок(около половин малко бурканче, не използваме доматено пюре, просто защото не го одобряваме), като разбъркваме, за да се постигне хомогенна смес. Плънката е готова когато и оризът стане прозрачен. Добавяме чубрицата, червения пипер, малко смлян черен пипер, лъжичка сол и по желание босилек, разбъркваме и дърпаме от котлона.
Тиквичките:
Подготвяме тиквичките – отрязваме капачета им и със супена лъжица или друг подходящ прибор издълбаваме сърцевината им, като може, ако не са много зрели (ако семената им не са големи и твърди) да я добавим към сместа за плънката. Издълбаните тиквички се редят в намазнена или покрита с хартия за печене тава, напълваме ги със с готовата смес от ориз и кайма. Тиквичките не трябва да са напълнени догоре с плънка, подходящото количество е около три четвърти от максималния обем, тъй като оризът се нуждае от място за набъбване, докато се сготви. Доливаме вода догоре и слагаме капачетата им.
Печене:
Печем в предварително загрята фурна на умерен огън(около 180 градуса) в продължение на около 35 до 40 минути. Можем да пуснем и вентилатора, тогава температурата на печене трябва да се намали с 15-ина до 20 градуса. Когато започват леко да покафеняват тиквичките, изваждаме тават,а вдигаме капачката и поръсваме с настърган кашкавал. Покриваме отново с капачетата и връщаме във фурната за седем – осем минутки, така че кашкавалът да се стопи. Сервираме по възможност топли, заедно с кисело мляко или млечен сос.