
Френска селска торта
Инструкции
Френска селска торта – приготвя се за повечко време, но си заслужава! Лека, свежа и много вкусна.
Продукти за блатовете:
Краве масло 50 гр.
Захар 150 гр.
Яйце 1 бр.
Мед 2 с. л.
Прясно мляко 200 мл.
Брашно 2 2/3 ч. ч. (400 гр.)
Бакпулвер (сода) 1 пакетче (2 ч. л.)
Продукти за крема:
Заквасена сметана 1 кг.
Ванилия 2 пакетчета
Пудра захар (кристална захар) 1 ½ ч. ч. (12 равни с. л.)
Орехи – смлени 250-300 гр.
Сладко от боровинки (малини) 1 мало бурканче
Приготвянето на тортата се извършва в няколко стъпи:
- С миксер разбиваме яйцето, захарта и маслото. Добавяме прясното мляко и меда и тази смес слагаме на котлона в съд с не залепващо покритие да заври. Варим на тих огън около 10 мин. при непрекъснато разбъркване докато се посгъсти и добие златист, карамелен цвят.
- Към леко изстиналата смес добавяме брашното с бакпулвера. Омесваме тесто ( може да се меси топло) и го разделяме на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на тънка (около 5-6 мм), кръгла кора. Ако не успеете да я оформите преди печенето може да го направите веднага след изпичането.
- Върху хартия за печене в тава се изпича всяка от корите за 6-7 минути на 180 ℃ в предварително загрята фурна. Оформят се още топли с ринга на формата за торта . Оставят се да изстинат добре.
- Приготвяне на крема: С миксер на най-слабата степен разбиваме сметаната, захарта и ванилиите. Много внимателно , за да не се втечни сметаната.
- Сглобяване на тортата: върху всеки блат слагаме по 1/6 от крема, 2-3 ч. л. от сладкото и малко от смлените орехи. Така повтаряме действията до последния блат. Тортата се намазва и отстрани с крем. Най-горният блат след като се намаже с крема се поръсва обилно със смлените орехи. Необходимо е тортата да престои 1 нощ в хладилник.
Ако тази френска селска торта ви е харесала, тук може да намерите още от нашите предложения за торти!
Време за приготвяне: 2-3 часа
Порции: 16 , при размер на тортата 26-28 см.