
Яхния от замразен (стерилизиран ) грах
Инструкции
Необходими Продукти:
Грах (замразен или от консерва) – 800 гр.
Вода – 1.5 л.
Олио – 1 кафена чашка
Сол на вкус
Кромид – 2 глави
Моркови – 2 бр.
Чубрица (суха) – 1 чаена лъжичка
Домати – 3 броя, може и от консерва
Начин на приготвяне на Яхния от замразен (стерилизиран ) грах:
В мазнината и малко вода се задушават лукът и морковите, нарязани на дребно. Прибавят се доматите, обелени и също нарязани на дребно и задушени до изпаряване на течността. Долива се около 1 литър вода и след завирането и се добавя и грахът. Ако грахът е замразена се оставя на тих огън да ври около 50 минути, а стерилизираната – около 10 минути. Едновременно с граха се добавят чубрицата и солта. След сваряването на граха в купичка се размива със студена вода брашното и червеният пипер и се добавя към ястието. Оставя се на огъня за още 5 минути и това е всичко.
Забележка: По същия начин може да се приготви яхния от зелен фасул.
Време за приготвяне: В зависимост от това какъв е грахът:
със стерилизиран: ½ час,
със замразен: 1 ½ часа
Порции: 5-6